Misschien heeft jouw merk er al één. Zo niet, dan heb je er vast wel eens van gehoord of je afgevraagd of het voor jouw bedrijf handig is om te hebben. In dit artikel ga ik hier dieper op in. Want wat zijn de voordelen en wat vind je allemaal in een (goed) huisstijlhandboek? Zo kun je zelf bepalen of het ook voor jou 

een goede investering is.

Wat is een huisstijlhandboek?

Een huisstijl handboek is een soort ‘guideline’ voor het correct toepassen van je huisstijl. Met zo’n handboek zorg je ervoor dat de identiteit (waar je in hebt geïnvesteerd) consequent wordt toegepast. Erg belangrijk bij het creëren van herkenbaarheid. En werk je samen met verschillende reclamebureau’s en/of drukkers, dan is het hebben van een huisstijlhandboek ‘een must‘. Dit om ervoor te zorgen dat jouw corporate identity in alle middelen gelijk is.  

Wat vind je in een huisstijlhandboek

Hoe compleet je huisstijlhandboek is, hangt een beetje af van de complexiteit van je huisstijl. Als je wilt dat alles goed word doorgevoerd, is het belangrijk om bepaalde zaken goed te omschrijven. Hieronder geef ik je een lijstje met onderdelen die – als je het mij vraagt – absoluut niet mogen ontbreken in een goed huisstijlhandboek.

Huisstijl handboek maken

Wel of geen huisstijlhandboek voor jouw Merk?

1. Jouw Merk

Wie is jouw bedrijf, en waar staat het voor? Wat is de missie en visie van jouw Merk? Een belangrijk onderdeel aangezien mensen dit horen te weten die aan de slag gaan met de communicatie van je merk.

2. Communicatie concept

Maak je als merk gebruik van een communicatie concept, dan is het goed om hiermee te beginnen. Op welke manier profileert je merk zich en wat is de gedachten hierachter. Zie het als een reminder voor jezelf en een breefing voor de uitvoerende bedrijven.

3. Logo

Hoe ziet je logo er uit. In kleur, in zwart-wit maar ook in diapositief of afgebeeld op een afbeelding. Maak je gebruik van wit-ruimtes om het logo en hoe klein kun je hem maximaal afbeelden? Als vormgever heb je bij het ontwikkelen van het logo dit alles al lang en breed getest en hoor je dit vast te leggen in het handboek.

Je logo in een huisstijlhandboek

The do’s and don’ts

4. Pay-off

Heeft jouw merk een slogan, dan is het goed om hier een hoofdstuk aan te wijden. Waarom wordt er gebruik gemaakt van de betreffende pay-off? En wordt deze altijd gebruik in combinatie het logo af mag deze ook afzonderlijk worden gebruikt? En hoe ziet dat er dan uit? Zaken die je niet uitgebreid genoeg kunt vermelden.

5. Kleuren

Natuurlijk worden ook de verschillende kleuren afgebeeld en benoemd. Zowel de CYMK, RGB, HEX en de eventuele PANTONE kleuren mogen niet ontbreken. Een erg belangrijk onderdeel als je het mij vraagt. Er wordt veel tijd gestoken in het zoeken naar de juiste kleuren voor alle verschillende middelen. Kleuren gedragen zich op drukwerk namelijk anders dan op je beeldscherm.

6. Typografie

Daarna is typografie een belangrijk element van je corporate identity. Welk font gebruik je voor titels? Met welk lettertype wordt de broodtekst geschreven? Welke grootte en worden er speciale kleuren gebruikt? Dit zijn allemaal zaken die uitgebreid omschreven kunnen worden.

Typografie in een huisstijlhandboek

Typografie; Hoe gebruik je het?

7. Toepassingen

Staat het logo altijd linksboven? Maak je gebruik van een bepaalde afbeelding in de achtergrond? Worden teksten in een afbeelding in kaders geplaatst of worden teksten alleen op een witte achtergrond geplaatst. Dit en alle andere toepassingen die jou huisstijl tot ‘jouw huisstijl’ maken moeten nauwkeurig worden omschreven

8. Huisstijlelementen

Bij een huisstijl horen visitekaartjes, briefpapier en enveloppen. Zelfs in 2017 kunnen we als merk niet zonder. Om een compleet beeld te geven van de identiteit kunnen deze elementen worden verwerkt in het huisstijlhandboek. Dit geeft meteen de koers aan die je als bedrijf uitzet qua drukwerk.

9. Fotografie

Wordt er in je huisstijl gebruik gemaakt van fotografie, omschrijf de stijl, de fotograaf en de toepassing hiervan.

10. Social Media

Als merk zul je ook op de verschillende social media platformen je gezicht moeten laten zien. Hoe zien je posts er uit, maak je gebruik van afbeeldingen, wat is de ’tone of voice’ en met welke frequentie ga je posten? Leg ook dit vast in je huisstijlhandboek.  

Toepassingen huisstijl

De verschillende toepassingen van je logo vind je terug in een huisstijlhandboek

Ook digitaal

Oké, een flinke lijst die je netjes gebundeld op je bureau kunt leggen. Vergeet alleen niet om alles ook digitaal te bewaren. Want naast een digitale versie van je huisstijlhandboek is ook handig om een ‘mediamap‘ te ontvangen. In zo’n map vind je alle bestanden die worden omschreven in het handboek. Denk aan je logo in de verschillende formaten en kleurstellingen, de fotografie en de typografie. Op deze manier heb je niet voor ieder wissewasje je reclamebureau nodig.

Fotografie in je huisstijlhandboek

De toepassingen en stijl van de fotografie vind je terug in het huisstijlhandboek

Niet heilig

Tot slot wil ik het nog even hebben over de creatieve nasleep. Een huisstijlhandboek is een leidraad en dus niet heilig! Probeer deze richtlijnen zo goed mogelijk te volgen om je merk een gezicht te geven, maar zorg ervoor dat dit niet ten koste gaat van creativiteit. Heb je een goed idee, dat buiten de kaders van je huisstijl gaat, dan mag het niet zijn dat het idee niet meer kan worden uitgevoerd. Met andere woorden. Het moet niet iets zijn dat je alleen maar beperkt… Juist niet! Heb jij interesse in een huisstijlhandboek? Wij helpen je graag verder. Een vrijblijvend gesprek met de MerkGarage om te zien wat we voor je kunnen betekenen.