Een landingspagina is een pagina waar een bepaald product of dienst alle aandacht krijgt. Zie het als een productdisplay, maar dan online. Het is dé pagina die je gebruikt als eindstation van bijvoorbeeld een (betaalde) Google of Marktplaats campagne. Je hebt hiermee de doelgroep weten te triggeren en moet er nu voor zorgen dat hij daadwerkelijk jouw product koopt. Aangezien je maar een paar seconden de tijd hebt om deze aandacht om te zetten in handelen moet je aan de verwachtingen van deze potentiëlen klant voldoen. Hoe maak je zo’n succesvolle landingspagina en welke elementen mogen absoluut niet ontbreken.

1. Welkom

Bij het openen van de pagina is het goed om de bezoeker persoonlijk aan te spreken. Aangezien je weet hoe hij op deze pagina is gekomen (via Google, Marktplaats enz.) kun je hem persoonlijk benaderen en bedanken voor het bezoek. Laat hem of meteen weten welke mooie aanbieding je voor hem in petto hebt.  

2. Verwachting

Voor er op een advertentie wordt geklikt, heb je als bezoeker een verwachting. Je klikt namelijk niet zomaar op een advertentie. Deze verwachting moet – bij het openen van jou landingspagina – minimaal kloppen. Beter nog, probeer ervoor te zorgen dat hij de verwachting overstijgt. Beloof je in de advertentie een heel stijlvol telefoonhoesje te verkopen, dan moet dit meteen duidelijk zijn wanneer je de pagina opent. Het klikken op de ‘vorige’ knop in je browser is zo gedaan.  

image-6-productvergelijkingen

Een goed voorbeeld van een heldere landingspagina. De afwijkende kleur stuurt je naar de bestseller (Strato) 

3. Less is more

Een cliche, maar o zo waar! Je hebt namelijk maar enkele seconden om de aandacht te trekken. Alles wat afwijkt van het onderwerp leid af. Het is dus belangrijk om de focus leggen op het product en waarom je dat moet hebben! In een overzichtelijke, ruim opgezette lay-out komt dit veel beter tot zijn recht en voorkom je dat de bezoeker afdwaalt.  

4. Opvallende call-to-actions

Je wilt met je landingspagina een doel halen, bijvoorbeeld een afspraak maken met een potentiële klant. Het maken van een afspraak noem je in dit geval een conversie. Om het conversie percentage op je landingspagina zo hoog mogelijk te krijgen moet je zorgen voor opvallende call-to-actions. Een call-to-action is een opvallende knop de aandacht trekt en helpt bij het halen van dit doel. Denk hierbij aan een opvallende knop met bijvoorbeeld de tekst ‘Bel nu en maak vrijblijvend een afspraak’ of  ‘Maak nu een afspraak en ontvang GRATIS advies’  

5. Scherpe copy

Een landingspagina is kort en puntig. Om deze reden is het erg belangrijk om gebruik te maken van opvallende koppen, korte teksten en opsommingen. Daag je bezoeker uit en maak nieuwsgierig. Mensen houden niet van lezen en goede copy kun je de juiste snaar raken.  

6. Mobiel gebruik

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er wordt nog steeds niet altijd rekening gehouden met mobiel verkeer. Een gemiste kans aangezien het meeste verkeer van mobiele browsers komt. Dit zal ook alleen maar meer worden. Speel hier op in. Bovendien kun je met een responsive template jou landingspagina customizen per device. Denk bijvoorbeeld aan een ‘bel nu knop’ die alleen op een mobiel zichtbaar is of het weglaten van elementen om te voorkomen dat je pagina té lang word.    

originals

Less is more (Originals)

Conclusie

Wanneer je start met een campagne is het erg belangrijk om een potentiële klanten op de juiste manier op te vangen. Hiervoor is een goede landingspagina een vereiste. Het grijpen van de aandacht is een kwestie van luttele seconden. Laat staan het aanzetten tot actie. Maak de verwachting waar die mensen krijgen voor ze op de landingspagina komen. Met mooie heldere foto’s, scherpe copy en opvallende call-to-actions kun je het maximale uit je campagne halen.

2 reacties op “Het belang van een succesvolle landingspagina

  1. kiksgreggel zegt:

    Punt 5: ‘Mensen houden niet van lezen’… Onzin! Mensen houden wél van lezen, als het onderwerp hen boeit, als wat je schrijft lezenswaardig is en als het ook nog eens goed is opgeschreven.

    • Erwin van Hensbergen zegt:

      Bedankt voor je reactie en de aanvulling Edward. Tuurlijk is het onderwerp en de schrijfwijze van de tekst erg belangrijk. Dit is ook voor een groot gedeelte bepalend of de tekst wel of niet gelezen wordt. Tocht ben ik van mening dat het visueel prikkelen sneller gedaan en minder inspannend is dan het lezen van tekst. Om die reden zou ik er voor kiezen zo min mogelijk tekst te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.