Een mooie website hoeft niet per se een goede website te zijn. Zo kan een mooie webshop een compleet verkeerd signaal geven wat je uiteindelijk klanten kan gaan kosten. Mooi wordt namelijk al snel geassocieerd met duur. Ben jij toevallig de goedkoopste in zijn soort dan heb je de plank dus volledig mis geslagen. Het design van je website is erg belangrijk en er komt meer bij kijken dan alleen ‘het mooie totaalplaatje’.

Naast het juiste signaal helpt een goed design je met het vinden van de juiste informatie. Je vergroot dus de gebruiksvriendelijkheid van je website. Design heeft een hele belangrijke functie en in dit artikel hebben we een aantal basisregels voor je op een rijtje gezet. Regels die je helpen aan een goed design van je website of je webshop.

Creëer rust en vergroot hierdoor de gebruiksvriendelijkheid
Creëer rust in de vormgeving en vergroot hierdoor de gebruiksvriendelijkheid.

1. Ruimte

Het lezen vanaf een scherm is redelijk inspannend. Het creëren van ruimte in de vormgeving van je website zorgt voor rust. Hierdoor gaat het lezen van de teksten en het scannen van een website een stuk prettiger. Probeer dus zo veel mogelijk ruimte te houden tussen de verschillende teksten, afbeeldingen en elementen. Vooral op smartphones en tablets is dit iets om altijd rekening mee te houden.

2. Groepjes

Alles wat bij elkaar hoort, vind je bij elkaar. Bezoekers groeperen al door elementen te koppelen die op elkaar lijken. Hetzij door het gebruik van bepaalde kleur, een vorm, lettertype, de grootte of een simpele omkadering. De gemeenschappelijke overeenkomst zorgt ervoor dat de bezoeker weet dat het bij elkaar hoort.

Denk goed na over de kleuren die je wilt gebruiken in je design
Denk goed na over de kleuren die je wilt gebruiken in je design. 

3. Kleurgebruik

Kleuren zijn erg belangrijk op een website. Naast dat kleuren heel sfeerbepalend kunnen zijn geven ze ook een bepaald signaal af aan de bezoekers van je website. Zo zal een rode knop automatisch geassocieerd worden met ‘gevaar’ en groen met ‘veilig’. Logischerwijs wil je dus niet dat de bestel knop in je webshop een rode kleur heeft, ook al ziet het er nog zo mooi uit. Denk dus goed na bij het kleurenpallet dat je gaat gebruiken en hoe je dit in wilt zetten.

4. Voorspelbaarheid

Plaats elementen op plekken waar mensen ze verwachten. Ik geef toe dat het weinig te maken heeft met creativiteit, maar het laatste wat je wilt is dat bezoekers moeten zoeken naar een zoekfunctie of de contact knop. Mensen hebben een bepaalde verwachting en hier moet je als designer aan voldoen. Design moet functioneel zijn.

Een ruime opzet vergemakkelijkt de gebruiksvriendelijkheid van je website
Een ruime opzet vergemakkelijkt de gebruiksvriendelijkheid van je website. Ook op mobiele apparaten. 

5. Continuïteit

Een goed design is consequent. Tijdens het bezoeken van een website ontdek je als bezoeker vrij snel hoe een website werkt. Je leert een website als het ware kennen. Het is dus erg belangrijk om op een consequente manier om te gaan met indelingen, omkaderingen, gebruik van kleur en de grootte van je font. Er worden namelijk snel verbanden gelegd en je wilt niet dat een bezoeker deze verbanden elke keer moet herontdekken.

Conclusie

Bij het design van je (nieuwe) website of webwinkel gaat niet alleen het mooie plaatje. Design heeft een hele belangrijke functie, namelijk het helpen bij het maken van keuzes en het vinden van de juiste informatie. Overzicht, juist kleurgebruik en goed gegroepeerde content zijn hierin heel belangrijk. Als je website dan ook nog eens heel erg mooi is geworden, dan is dat mooi meegenomen!