Wat ooit is ontstaan als een systeem voor het bijhouden van een blog, is uitgegroeid tot het grootste CMS wereldwijd. Het platform is erg laagdrempelig, gebruiksvriendelijk, Google vriendelijk en bovenal gratis. WordPress is open source, wat er voor zorgt dat overal ter wereld mensen de mooiste plugins ontwikkelen. Plugins die het leven van een webbouwer een stuk makkelijker maakt.

Omdat iedereen zijn ontwikkelde plugins online kan zetten zijn er verschrikkelijk veel plugins verkrijgbaar. De meeste hiervan zijn gratis. Voor de iets geaffecteerdere moet je soms een (relatief) klein bedrag neertellen. Gelukkig is dit het in de meeste gevallen meer dan waard. Je moet er toch niet aan denken om bepaalde functionaliteiten vanuit nul te laten ontwikkelen. In deze blog stel ik je voor aan tien plugins die niet aan je WordPress website of shop mogen ontbreken.  

1. Yoast SEO

Yoast is een gratis plugin die je help bij de SEO (search engine optimalisation) van je website. Je hoeft dus geen Google expert te zijn om ervoor te zorgen dat je site is geoptimaliseerd voor de verschillende zoekmachines. Op iedere pagina geef je een zoekwoord op waarmee je wilt dat de pagina wordt gevonden. Vervolgens vul je een eigen titel en omschrijving in en aan de hand van deze gegevens (+ de content) laat de plugin je zien of de pagina goed is geoptimaliseerd voor Google en hoe het zit met de leesbaarheid van de pagina. Een uiterst gebruiksvriendelijke plugin die je ook helpt bij het automatisch aanmaken van een sitemap,  je meta gegevens en nog veel meer! Een must have voor iedere website!

Klik hier om Yoast SEO te downloaden

Breng je SEO op orde met de gratis plugin van Yoast

2. WP Super Cache

Een nadeel van het gebruik van plugins is dat het ten koste gaat van de snelheid van je website. Hoe meer je er gebruikt, hoe langzamer je website wordt. Een slechte zaak omdat je daar keihard op afgerekend wordt door potentiëlen klanten. Helemaal wanneer je de trotste eigenaar bent van een webshop. Nu zijn er gelukkig verschillende cache tooltjes die dit probleem tegen gaan. WP Super Cache is zo’n tool die in sommige gevallen de snelheid van je website kan verdubbelen. Verdiep je even in de instellingen van deze plugin of neem even contact met ons op en je zult verbaast staan van het resultaat van deze gratis plugin.

Klik hier om WP Super Cache te downloaden

Het belang van een snelle website wordt vaak onderschat

3. Jetpack

Jetpack is een plugin met verschillende handige tooltjes om je website beter te laten presteren. Zo houd hij de statistieken van je website bij. Geeft hij je een melding wanneer je website offline is. Zorgt deze plugin voor ‘share buttons’ en relevante artikelen op je blog en wordt er automatisch een sitemap aangemaakt. Ook kun je je als bezoeker dankzij Jetpack abonneeren op een blog. En dit is maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden van deze gratis topplugin! Een aanrader dus!

Klik hier om Jetpack te downloaden

Jetpack WP plugin Haal het maximale uit je website met Jetpack

4. Slider Revolution

Zelf een mooie, fullscreen slider maken die op alle apparaten even mooi uit te verf komt. Met de plugin ‘Slider Revolution’ lijkt dit kinderspel. Je betaalt 25,- voor deze plugin maar dan krijg je waar voor je geld. Kies uit een standaard template of begin vanuit nul. Met enkele mooie foto’s en een paar scherpe teksten creëer je de mooiste sliders die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Een erg gemakkelijke plugin die je website een heel professionele ‘look’ geeft!

Klik hier om Slider Revolution te downloaden

Slider Revolution Een revolutie op het gebied van sliders

5. Backup Guard

Het is belangrijk om zo af en backup te maken van je website. Helemaal wanneer je plugins gaat installeren. Er bestaat altijd een kans dat er iets mis gaat. Geloof me, ik heb al eens een hele website opnieuw moeten maken omdat ik geen backup had gemaakt. Horror! Backup Guard is een gratis en zeer betrouwbare plugin waarmee je snel en gemakkelijke een backup kunt maken van je hele website. Backup Guard heeft ook een betaalde variant (pro) die automatisch backups voor je maakt en ze eventueel exporteert naar een cloud. Dikke tip dus!

Klik hier om Backup Guard te downloaden

Backup Guard WordPress plugin Maak snel en gemakkelijk Backups van je website

6. Akismet

De populariteit van WordPress heeft er ook voor gezorgd dan veel mensen het hebben voorzien op dit platform. Zo verschijnen er met regelmaat nieuwe ‘bots’ die op zoek gaan naar lekjes in het systeem en proberen zo spam berichten te posten op je website. Akismet is een goede plugin om dit tegen te gaan. Berichten met linkjes naar externe websites moet je dankzij deze plugin goedkeuren, en is de afzender bekend bij Akismet, dan wordt hij niet eens getoond. Reuze handig!

Klik hier om Akismet te downloaden

Akismet voorkomt SPAM op je website Voorkom spam op je website

7. Yet Another Related Posts Plugin

Wanneer je een blog bijhoud op je website, dan wil je dat het wordt gelezen. De Related Post Plugin geeft de lezer automatisch suggesties voor andere artikelen. Dit doet hij heel slim bij de alinea’s die relevant zijn aan de artikelen die worden voorgesteld. De rode vlakken (leestips) op deze pagina zijn je waarschijnlijk ook al opgevallen, toch? Een hele slimme manier om bezoekers langer op je website te houden en te laten zien wat er allemaal te lezen valt.

Klik hier om Yet Another Related post te downloaden

Related Post Stel relevante content voor aan je bezoekers

8. WooCommerce

Je wilt producten gaan verkopen op je WordPress website, dan is de plugin WooCommerce alles wat je nodig hebt. Deze plugin is super compleet en werkt als een trein. De plugin is er gebruiksvriendelijk en aan (bijna) alles is gedacht. Zo is hij zelfs te koppelen aan een voorraadbeheersysteem. En mocht er een bepaalde functie niet standaard aanwezig zijn in WooCommerce, dan is er wel een plugin voor te downloaden. Enne… ja, ook deze plugin is helemaal gratis.

Klik hier om WooCommerce te downloaden

Woocommerce webshop plugin WordPress

Met WooCommerce tover je je website om in een zeer complete webshop

9. WP Product Feed Manager

Je hebt je webshop helemaal op de rails en wilt graag gebruik maken van Google Shopping. Om dit te kunnen doen zul je een zogenaamde ‘feed’ aan moeten maken. Een feed is een bestandje dat Google uitleest om zijn advertenties samen te kunnen stellen. Hij weet via dat bestandje welke prijzen, omschrijvingen en foto’s hij moet pakken. WP Product Feed Manager is een plugin die binnen enkele muisklikken zo’n feed voor je samenstelt. Dit doet hij niet alleen voor Google Shopping maar ook voor bijvoorbeeld Marktplaats, Bol.com, Amazon, Beslist.nl enz.

Klik hier om WP Product Feed Manager te downloaden

Feedmanager

Maak in een paar klikken een feed voor Google

10. YITH WooCommerce Review Reminder

Reviews zijn goud waard. Een review helpt een klant bij het maken van zijn keuze. We worden graag overtuigd en lezen aandachtig de ervaringen van anderen. Dit alles om ervoor te zorgen dat we bij de aanschaf geen verkeerde keuze maken. Het nadeel is alleen dat de consument niet graag formuliertjes invult, tenzij….. Precies, tenzij je de klant in kwestie hiervoor beloond. Met YITH WooCommerce Review Reminder stuurt het systeem automatische een mailtje binnen het door jou aangegeven aantal dagen. Hierin vraag je de klant wat hij of zij van het product vind en of ze je een review willen achterlaten in ruil voor een kortingscoupon. In deze mail vind je ook een link naar het betreffende product. Neemt de klant de moeite om een review te schrijven, dan zal de klant een automatisch gegenereerde kortingscoupon ontvangen in de mail. Een erg complete plugin waar je slechts 65 euro voor betaald. Klik hier om YITH WooCommerce Review Reminder te downloadenReview reminder WordPress Attendeer je klanten op het schrijven van een review en beloon ze hiervoor

Laatste Tip

Een flinke lijst en ik denk dat er met gemak nog wel tien hele handige plugins bij kunnen. De keuze is reuze en je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een plugin voor te vinden. Let alleen wel verschrikkelijk goed op voor je hiermee aan de slag gaat. WordPress is een prachtig platform, alleen het installeren van plugins in niet geheel zonder risico. In sommige gevallen zorgen plugins onderling voor conflicten. Zorg er dus altijd voor dat je van te voren een goede backup maakt (Backup Guard) van je website. En laat je het liever aan een professional over? Neem dan gerust contact op met één van onze MerkMonteurs.