Met 1,8 miljard maandelijkse actieve gebruikers is Facebook met afstand het meest gebruikte sociale netwerk ter wereld. 1,18 Miljard van deze gebruikers is ook nog eens dagelijks terug te vinden op het platform van Mark Zuckerberg.

Ook in het bedrijfsleven zien steeds meer merken het belang van Facebook en proberen hier zo goed mogelijk gebruik van te maken. Goede posts zijn erg belangrijk bij het binden van je ‘fans’ en dus geven wij je een aantal handige tips bij het samenstellen van een succesvolle Facebook update.  

Je fans

Voor je begint met je posts is het belangrijk om te begrijpen waar je volgers op zitten te wachten. Het medium is laagdrempelig, dus behandel je volgers of het je (Facebook)vrienden zijn. Bij Facebook is een aanwezige houding belangrijk. De laatste ontwikkelingen, de heetste nieuwtjes en de scherpste aanbiedingen worden meteen gedeeld met je publiek. Dit geldt voor nieuws rondom jouw merk maar ook uit de branche. Op deze manier geef je je fans een reden om jouw Merk goed in de gaten te houden.

Behandel je Facebook Fans als je vriendenBehandel je Facebook fans als je vrienden

Opvallende kop

Wanneer je wilt dat je posts in het oog springen kun je kiezen voor het gebruik van een titel. Een korte, prikkelende zin die slaat op het bericht dat je wilt delen. Deze titel moet de Facebook gebruiker overhalen om het bericht te lezen. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is dat er gebruik wordt gemaakt van typografisch tekens voor en/of na de titel van het bericht. Dit laat je titel opvallen en zorgt voor herkenbaarheid. Hierbij is het wel belangrijk dit consequent toe te passen zodat het als een huisstijl element wordt gezien.

De Tacklebox in Beilen Facebook PostDe titels van De Tacklebox vallen op en sluiten aan bij hun huisstijl

Kort en krachtig

Zorg er voor dat je berichten kort en krachtig zijn. Uit onderzoek (www.jeffbullas.com) blijkt dat wanneer je meer dan 80 karakters gebruikt, de aandacht van de lezer verdwijnt. Het beste kun je slechts 40 karakters gebruiken om de boodschap goed over te brengen. Plaats jij een link in het bericht, dan kun je er zelfs voor kiezen deze in te korten. Dit kan via de website bitly.com. Dit ziet er vaak minder rommelig uit in je post.  

De juiste afbeelding

Om je boodschap kracht bij te zetten kun je gebruik maken van een afbeelding. Wanneer je een link plaatst pakt Facebook automatisch een aantal afbeeldingen die verwijzen naar deze link. Helaas zijn ze niet altijd goed bruikbaar en dus kun je beter zelf aan de slag gaan met een mooie foto. Ook biedt Facebook de mogelijkheid om gebruik te maken van meerdere afbeeldingen. Deze verschijnen op smartphones als een carousell. Op deze manier kunnen gebruikers ‘swipend’  door de foto’s bladeren. Dit geeft jou de mogelijkheid een verhaal te vertellen met je afbeeldingen en vergroot de kans dat er wordt geklikt op.

Een teasende afbeelding trekt de aandacht

Call-to-action

Wat wil je bereiken met je post? Wil je informeren? Publiek doorsturen naar je website? Ben op op zoek naar likes of wil je juist dat jouw bericht wordt gedeeld? Welke call-to-action geef jij je post mee? Het is erg belangrijk om dit goed naar voren te laten komen. Mensen moeten weten wat er van ze wordt verwacht. Laat hier geen onduidelijkheid over zijn.  

Creatief omgaan met Facebook

Er gebeurt veel op Facebook en dus is het belangrijk om jezelf in de kijkers te spelen. Probeer zo creatief mogelijk om te gaan met je posts om er voor te zorgen dat je opvalt tussen de massa. Kijk goed naar wat andere bedrijven doen en maak gebruik van de verschillende mogelijkheden van Facebook.

Hengelsport Zunnebeld Facebook postVoor Zunnebeld maken we wekelijks een strip genaamd, de avonturen van Zunnebeld

Enkele tips voor een Facebook post

Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben we hier een aantal leuke tips om zo veel mogelijk reacties en / of likes te krijgen. 1 – Stel een vraag aan je fans. Verzin een gemakkelijke vraag die betrokkenheid toont 2 – Maak de volgende zin af. Een spel element  3 – Waar of niet waar. Verzin een vraag die een leuke discussie op gang kan brengen. 4 – Dilemma. Betrek je fans door een dilemma voor te leggen. Welke vinden jullie mooier? 5 – Geef je like buttons een andere betekenis. Duimpje = Eens, Hartje = oneens.

IKEA facebook postStel een gemakkelijke vraag aan je fans om reacties uit te lokken

Meten is weten

Tot slot is via Facebook heel goed te meten wat wel en wat niet werkt. Je kunt namelijk per post zien wat het bereik is, hoeveel mensen de post hebben gedeeld en hoeveel likes je hebt verzameld. Hou het goed in de gaten en doe wat met deze informatie.

Maak je posts beter door te kijken naar het bereik van voorgaande posts

Conclusie

Het samenstellen van een goede Facebook post is iets dat je even onder de knie moet krijgen. Zorg dat je posts niet langer zijn dan 40 karakters, maak gebruik van prikkelende afbeeldingen en betrek je fans met je Merk. Dit kan door het plaatsen van leuke updates, creatieve spelletjes en de laatste nieuwtjes van je bedrijf en uit de branche. Geef je volgers een reden om jou merk goed in de gaten te houden. Mocht jij hulp willen bij het onderhouden van je Facebook pagina? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.