Als vormgever moet je het voor een gedeelte hebben van een creatief talent. Toch kom je niet ver zonder de basis goed te beheersen. Het vak vormgever is voor een groot gedeelte te leren. Ook al ben je minder creatief dan je eigenlijk had willen zijn. Door je aan een aantal simpele regels te houden kun je altijd wel een acceptabel design neerzetten. In dit artikel leren we je een aantal van deze regels die essentieel zijn bij het maken van een mooi ontwerp.

1. Symmetrie en Asymmetrie

Symmetrie is schoonheid. Dit is een gegeven. Het zorgt voor balans en rust en is daarom fijn om naar te kijken. Iets is symmetrisch wanneer wanneer twee helften van een ontwerp in een bepaalde zin (vrijwel) elkaars spiegelbeeld zijn. Asymmetrisch is het tegenovergestelde en zorgt voor onbalans en wanorde. Dit kan verwarrend zijn voor onze hersenen en is daarom interessant. Het heeft een bepaalde complexiteit en gaat in tegen ons natuurlijke verlangen naar structuur (symmetrie). In alle gevallen is het dus veiliger om te kiezen voor symmetrie. Het is spannender om te spelen met asymmetrie.

De gulden snede van Da vinci

Symmetrie is schoonheid

2. Kleurgebruik

Kleurgebruik is een belangrijk aspect in de vormgeving. Met een kleur of kleurencombinatie kun je een sfeer creëren of een boodschap overbrengen. Zo zorgen pastelkleuren voor rust en zal een felle oranje kleur de aandacht trekken. Het is aan jou om te bepalen welke kleuren je op welke manier inzet. Naast de primaire kleur kun je in veel gevallen goed gebruik maken van een secundaire kleur. Het is een ‘veilige keuze’ om te kiezen voor complementaire kleuren. Deze kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel en zorgen voor een goede kleurcombinatie. Om je ontwerp rustig te houden doe je er verstandig aan om niet té veel verschillende kleuren(combinaties) te gebruiken. Wil je toch meer kleuren gebruiken, dan kun je heel goed gebruik maken van verschillende tinten van de kleuren die je al hebt gebruikt.

Kleurgebruik

Ga zorgvuldig om met kleuren

3. Typografie

Een font is sfeerbepalend. Een lettertype als Times New Roman heeft een hele authentieke uitstraling terwijl Helvetica Neue weer erg modern overkomt. Allebei de lettertypes stralen kwaliteit uit maar ieder op hun eigen manier. Wil je dat je Merk een klassieke uitstraling heeft, dan kun je een font als Times New Roman inzetten om de boodschap te laten overkomen. Voor een zogenaamde broodtekst (de leestekst) is het verstandig om te kiezen voor een font dat prettig leest. Dit geldt zowel voor online- als voor offline media. Je wilt dat teksten zonder teveel inspanning gelezen kunnen worden. Voor kopjes boven de tekst mag je iets meer losgaan en gebruik maken van exotische fontjes. Vaak is dit juist een heel spannende combinatie. Bovendien kun je met een dergelijke combinatie zorgen voor herkenbaarheid van je Merk.

Typografie

Een goed gekozen font zegt veel over een Merk

4. Beeldgebruik

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Een goed gemaakte afbeelding zorgt ervoor dat je in één keer kunt zien wat de boodschap is. Met een goede foto kun je ook een goede sfeer neerzetten. Zo zorgt een foto van een mooi gerecht ervoor dat het water je in de mond loopt. Een foto van een persoon die naar een knop kijkt zorgt ervoor dat ook jij naar deze knop gaat kijken. Allemaal handige trucjes die zijn toe te passen in drukwerk en op websites. Naast foto’s horen illustraties en icoontjes ook onder dit kopje. Vanwege het praktische nut en de creatieve insteek zien we dit steeds vaker. Een afbeelding kun je snel (laten) maken en er zijn geen belemmeringen. Met een illustratie kun je alles vertellen.

‘A picture says more than a thousand words’ (bron: Ads of the World )

5. Witruimtes & uitlijning

Een ontwerp wordt al snel druk. Dit geldt voor websites maar ook voor drukwerk. Om te voorkomen dat je ontwerp té druk word doe je er goed aan om gebruik te maken van veel witruimtes. Gewoon even niets… Een ander belangrijk aspect is het uitlijnen van je ontwerp. Zorg ervoor dan alles netjes staat en niet kriskras door elkaar. Doe je dit niet dan komt je design al heel snel heel rommelig over en dat wil je niet…

Rulers

Hou er even een lineaal langs

6. Kijk af!

Je hoeft als vormgever het wiel niet uit te vinden. Kijk goed rond en laat je inspireren door merken uit dezelfde branche. Grote merken hebben er vaak een heel team creatievelingen op zitten en zij weten wat wel en wat niet werkt.  

7. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Wanneer je aan de slag gaat als vormgever zul je merken dat je beter word door heel veel te oefenen. Ga af en toe even buiten je comfort zone door dingen te maken die je anders nooit zou maken. Neem de tijd om ‘zomaar’ iets te maken wat je leuk vind en laat je inspireren door kunstwerken van andere vormgevers. Er zijn legio platvormen waar ze trots hun creaties showen!

Blijven oefenen!

8. Programmakennis

Leer de programma’s kennen waar je mee werkt. Ik heb het over de basisprogramma’s als Photoshop, Indesign en Illustrator van Adobe. Met deze pakketten kun je vrijwel alles op het gebied van vormgeving. Ik maak nu al meer dan 10 jaar dagelijks gebruik van deze programma’s en je bent nooit uitgeleerd. Wel wordt het werken ermee steeds efficiënter.

Adobe

Je drie grootste vrienden

Conclusie

Vormgeven kun je leren. Door je te houden aan een aantal simpele regels kun je rust en symmetrie creëren. Met de juiste kleuren en goed beeldgebruik kun je de boodschap overbrengen zonder dat je hier heel erg creatief voor hoeft te zijn. Oefen veel en laat je inspireren door wat er allemaal al is gedaan in jouw branche. Met andere woorden: vormgeven is een vak als alle andere. Als je ‘creatief wilt zijn’ ga je maar schilderen of zo. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij jouw design? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder bij jouw designvraagstuk.