Ik denk dat er geen genre is, dat beter blijft hangen dan absurdisme. Het is vreemd, grappig en je kunt het niet echt een plekje geven. Om die reden zul je het niet snel vergeten. Denk maar eens goed na. Welke reclame’s van vroeger zijn je nu écht bijgebleven? Vaak waren ze wel een klein beetje raar…

Als reclamemaker ben ik gek op dit soort creatieve uitspattingen. Je mag helemaal los gaan om een boodschap aan de man te brengen. Hoe gekker hoe beter! Het gebruik van absurdisme is nu eenmaal een goede manier om je te onderscheiden van de massa. In de blog van vandaag zal ik je een aantal leuke voorbeelden geven.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Laten we beginnen met de meest recente. Toen ik deze reclame voor het eerst voorbij zag komen, wist ik niet zo goed waar ik naar zat te kijken. Een campagne van Tele2 waarin de ‘Jeugd van Tegenwoordig’ werd ingezet. In de spotjes lijken ze 50 jaar ouder en met een pakkende meezinger maken ze de 30 seconden vol. De boodschap; Swipen, streamen, surfen en Youtuben is al lang niet meer alleen voor de jeugd. Nee, ook ouderen trekken het internet helemaal leeg! Niet omdat het moet, maar omdat het kan… Tot mijn verbazing zag ik ook mijn schoonouders meezingen wanneer de spot voorbij kwam op tv. Hij werkt dus erg goed!

Yogho yogho is niet alleen yogho …

Duizend mijlen onder zee, zit een man op de w.c. Of; Er loopt een engerd in het bos, die eet een broodje albatros. Heb jij de jaren 90 bewust meegemaakt, dan zul je je deze leuzen nog wel herinneren. Voor deze reclames werd een eerder Yogho!Yogho!-lied bewerkt en werden er allerlei absurde rijmpjes verzonnen. Doldwaze rijmpjes die vooral kinderen leuk moesten vinden…. Missie geslaagd!

De Gorilla van Cadbury

De chocolade fabrikant Cadbury spendeerde 10 jaar geleden bijna 7,5 miljoen euro (!) aan een reclamecampagne van een man, in een gorilla pak die meedrumt op ’In the Air Tonight’ van Phil Collins. Pretty weird hea! Toch heeft deze dure campange in de eerste week meer dan 500.000 mensen bereikt, en is hij tijdens een poll van Marketing magazine verkozen tot publiekswinnaar (meest favoriete advertentie ooit). En misschien wel het aller belangrijkste… de omzet van Cadbury is het eerste jaar gestegen met 9%. Kijk en oordeel zelf…

Supergeil!

Oké, heel veel maffer kan het toch niet worden zul je denken? Dan heb je de de reclamespot van de Duitste supermarktketen Edeka nog niet gezien. Onze Oosterburen weten namelijk heel goed hoe ze een filmpje moeten maken die binnen know-time viraal ging. De Hit ‘Supergeil’ van Friedrich Liechtenstein werd omgebouwd tot een prachtige reclame. Kijk maar. Hij is echt Supergeil!

Look at the man your man could smell like!

Dan zijn we nu aangekomen bij mijn persoonlijke favoriet. Een fantastische campagne van het merk Old Spice. In deze campagnes gebruiken ze de ‘ideale man’, die je persoonlijk even aanspreekt. Hij vertelt je dat – ook al zie je er niet zo uit – je wel kunt ruiken als de ideale man wanneer je gebruik maakt van Old Spice. Briljant!!

Deze campagne is gemaakt voor de verleidelijke deodorant lijn van Old Spice. Voor de echte mannen-lijn heeft het merk i.p.v. een ladykiller een testosteronbom ingezet om de boodschap over te brengen. Neem eens een kijkje op hun Youtube kanaal. Ze maken met regelmaat nieuwe spotjes!

O ja…. Leuk weetje. De meeste spots zijn opgenomen in 1 take! Er wordt dus bijna geen gebruik gemaakt van special effects, stuntmannen en manipulatie. Nee! Gewoon een goed uitgedacht plan, en draaien maar!

Conclusie

Oké, vermakelijk, maar wat kun je hiermee? Natuurlijk leent niet ieder merk zich voor een absurdistische aanpak. Als advocatenkantoor raakt je je geloofwaardigheid kwijt wanneer er gezongen wordt dat je bedrijf ‘Supergeil’ is. Toch kun je je heel goed onderscheiden door te doen wat de concurrentie juist niet doet. Gooi het eens over een hele andere boeg en je zult veel beter opvallen tussen de massa. Dat hoeft natuurlijk niet heel drastisch maar het mag wel! En wij helpen je hier graag in mee!