Iedereen wil hoog in Google staan. Als je in een vakgebied opereert waar veel concurrentie is, heb je een probleem. Er kan maar één resultaat op de eerste plek staan en Google heeft maar tien plekken voor organische zoekresultaten op de eerste pagina in Google. En je weet wat ze zeggen van die tweede pagina in Google, hè? Daar kun je een lijk verstoppen zonder dat iemand het vindt.

Goed, wat kun je doen om hoog in Google te komen? Laten we vooropstellen dat dit in veel gevallen niet makkelijk is en dat je er tijd en moeite in zult moeten steken. Maar laat je daardoor ook weer niet uit het veld slaan. Als je goed beslagen te ijs komt, is het vrijwel altijd mogelijk om hoger in Google te komen dan je nu staat.  

Bekijk je site kritisch

Het makkelijkst en het meest logisch is het om bij je eigen website te beginnen. Probeer die te bekijken als een bezoeker. Het kan ook heel verfrissend zijn om een aantal gebruikerstests uit te laten voeren. Dat biedt vaak veel inzicht in waar verbeterpunten liggen. Hoe ziet jouw website eruit? Is de vormgeving aantrekkelijk? Is het design responsief? Zit de site SEO-technisch goed in elkaar? Dit zijn punten die je beslist aan moet pakken als je van plan bent om beter te gaan scoren in Google. Let ook goed op de snelheid van de site. Niemand houdt van een langzame site. Quick wins zijn vaak te vinden in het verkleinen van afbeeldingsbestanden en het overstappen naar snellere hosting. Om je website sneller en betrouwbaarder te maken kun je ook de overstap naar SSL (een beveiligde verbinding) overwegen.


Kijk kritisch naar je website

Gebruik een goede zoekwoordstrategie

Zit je in een competitieve markt? Dan is het des te belangrijker om een goede zoekwoordstrategie te kiezen. Zo’n strategie richt zich erop om niet het meest concurrerende zoekwoord te kiezen. Daarmee zul je jouw concurrenten die hoog in Google staan voorlopig niet verslaan. In plaats daarvan richt je je op zoekwoorden met een lagere concurrentie die toch een interessant zoekvolume bieden. Hoe vind je dergelijke zoekwoorden? Als je een actief AdWords-account hebt, kun je gebruikmaken van de zoekwoordplanner van Google. Wanneer je nog niet veel besteedt aan de advertenties van Google, vind je hier alleen globale zoekvolumes. Maar als je deze gegevens met andere data combineert, kom je een heel eind. Bij De MerkGarage hebben we trouwens betaalde tools waarmee we een effectieve zoekwoordstrategie voor je kunnen opzetten. Graag laten we je zien welke woorden kansrijk zijn en aan welke woorden je beter niet kunt beginnen.  

Schrijf betere teksten

Heb je een website die technisch goed is en die er aantrekkelijk uitziet? En weet je op welke zoekwoorden je je moet richten? Dan komt het erop aan om goede teksten te schrijven. Voorbij is de tijd waarin je gewoon zo vaak mogelijk jouw zoekwoorden aan een matig geschreven stuk tekst toevoegde en zo karrenvrachten vol bezoekers kon verwelkomen. Sterker nog, dergelijke ‘SEO-teksten’ werken nu tegen je, omdat ze alleen bedoeld zijn om zoekmachines om de tuin te leiden en geen meerwaarde bieden aan bezoekers. Wees je ervan bewust dat Google (en andere zoekmachines) voortdurend op zoek zijn naar het beste zoekresultaat voor de zoekopdrachten die gebruikers ingeven. Om hoger in Google te eindigen, zul je er simpel gezegd voor moeten zorgen dat je een goed zoekresultaat bent. Stel jezelf voortdurend de vraag: is deze pagina de beste die er over dit onderwerp te vinden is? Nee? Dan moet je ervoor zorgen dat je ‘m verbetert! Hierbij spelen goed geschreven en informatieve teksten een grote rol. Ga altijd na: beantwoordt deze pagina aan de vraag van potentiële klanten? Geef ik hier nuttige informatie waar ze verder mee kunnen? Kan ik meer doen om klanten bij mijn product of dienst te betrekken? Een nuttige bron van informatie vormt ook hier weer zoekwoordonderzoek, in combinatie met de statistieken die je website oplevert. Zorg er ook voor dat je jouw teksten verrijkt met goed beeldmateriaal in de vorm van schema’s, grafieken, foto’s of video’s. Kun je links aanbrengen naar andere interessante content? Doe dat dan. En richt je daarbij niet alleen op de content op je eigen site, maar ook op andere betrouwbare bronnen. Een goede en eenvoudig op te starten manier om de content op je website uit te breiden is het beginnen van een blog. Onthoud dat je jouw website met de juiste aanpak kunt omtoveren in een effectieve leadmachine.

Hou een blog bij

Zorg ervoor dat je een goed zoekresultaat bent

Zorg ervoor dat je als autoriteit in je vakgebied wordt gezien

Verkopen draait voor een groot gedeelte om vertrouwen. Als je iets wilt van je klanten, zul je ervoor moeten zorgen dat je hun vertrouwen hebt. Een website biedt een uitgelezen kans om jouw expertise en autoriteit te etaleren, maar dan moet je het wel goed doen. Ik had het al even over een blog op je website, waarop je aan jouw business gerelateerde zaken kunt bespreken. Daarmee sla je meerdere vliegen in één klap. Je werkt ermee aan een goede zoekwoordstrategie, je maakt je website relevanter voor Google, je zorgt voor nuttige informatie voor jouw doelgroep en je laat jezelf zien als een autoriteit in je vakgebied. Sociale media zijn ook belangrijk bij het opbouwen van je autoriteit. Maak je al effectief gebruik van een Facebook-pagina of jouw bedrijfspagina op LinkedIn? Als je veel volgers op sociale media hebt, geeft dat niet alleen Google maar ook nieuwe prospects een belangrijk signaal: dit bedrijf is relevant. Om deze reden werken we ook graag met gebruikerservaringen of recensies op websites. Als een klant vertelt hoe goed jouw bedrijf is, is dat geloofwaardiger dan wanneer je dat zelf doet. Vraag tevreden gebruikers van jouw product of dienst daarom om een recensie achter te laten. Maak je niet te druk om die paar negatieve recensies. Die horen erbij en maken de positieve recensies alleen maar geloofwaardiger.  

Zorg voor een goede call-to-action

Als je de bovenstaande vier tips goed uitvoert, wordt je website relevanter en stijg je haast vanzelf in de ranking van Google. Maar je hebt natuurlijk weinig aan meer bezoekers, als die bezoekers niet doen wat je van hen verlangt. Daarom moet elke pagina op je website een doel hebben. Een mogelijkheid om je product te bestellen, om een gesprek aan te vragen, om je in te schrijven op je nieuwsbrief, om meer artikelen te lezen. Het laatste wat je wilt is dat een bezoeker van je website zich na het lezen van een pagina afvraagt: en wat nu? Zorg daarom voor een heldere navigatie en geef actieknoppen een duidelijke vorm en kleur. Dit is je kans om de conversie van bezoeker naar klant te beïnvloeden. En dat is het tenslotte waar het allemaal om te doen is als je hoger in Google wilt komen.

Zorg voor duidelijk call-to-actions

Wil je ook hoog in Google?

Wil je eens doorpraten over hoe jij met jouw bedrijf, product of dienst hoog in Google komt? Neem dan contact op met De Merkgarage.