Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website? Een vraag die we vaak krijgen gesteld en waarop het antwoord niet zo 1-2-3 te geven is. We zouden kunnen beginnen met een wedervraag: waaróm wil je meer bezoekers op je website? Toegegeven, dat klinkt een beetje flauw. Maar het is wel een belangrijke vraag. Niet iedere website is gebaat bij zoveel mogelijk bezoekers. Misschien heb je wel een specifieke nichesite en moet je de paar bezoekers die je hebt koesteren. Misschien is je doelgroep gewoon superklein. Niet iedereen houdt zich net zo zeer als jij bezig met gebreide jasjes voor dwergcavia’s, tenslotte.

Maar we begrijpen je vraag wel goed, hoor. In de meeste gevallen wil je gewoon dat jouw website net zo gewaardeerd wordt door anderen als jezelf. En dat uit zich idealiter nou eenmaal in hoge bezoekcijfers. Niets is zo lekker voor een webmaster om naar die stijgende lijn in Google Analytics te kijken. Ervan uitgaande dat je een website hebt voor een breed publiek, zijn er dan ook een aantal dingen die je kunt doen.  

Content

Het begint bij de content, oftewel de inhoud van je website. Wat staat erop? Wat heb je te bieden? Je moet niet gek opkijken dat je slechts een handvol bezoekers trekt, met een website die uit 7 pagina’s bestaat. Want de kans dat iemand via een zoekmachine op je site komt, wordt zo wel heel erg klein. Dus hoe meer pagina’s, hoe beter? In principe wel, ja. Probeer op je website zoveel mogelijk te vertellen, juist ook over die kleine details van je product of dienst. Wees niet bang te veel informatie weg te geven. In het internettijdperk moet je eerst delen om te kunnen vermenigvuldigen.

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?

Unieke content

Goed, je hebt een website met veel content, maar die wordt nog steeds niet goed bezocht. Dan moet je je afvragen: wat is de kwaliteit van mijn content? Gebruik ik beelden en teksten die op andere website ook te vinden zijn of is mijn content echt uniek en goed geschreven? Het kan best zijn dat de informatie die je op je website geeft heel waardevol is, maar dat ze bijzonder slecht geschreven is. No offence, maar het gieten van jouw content in bruikbare informatie is nog best wel een (gespecialiseerde) klus. Een klus waarvoor je gerust De Merkgarage in kunt schakelen, overigens!

Vindbaarheid

Weet je zeker dat je content op orde is? Dan zou het misschien wel eens kunnen liggen aan een slechte vindbaarheid van je website. Misschien gebruik je te weinig doorzoekbare tekst per pagina (omdat je veel afbeeldingen of Flash gebruikt, bijvoorbeeld). Zorg voor minimaal zo’n 200 woorden per pagina, voor een goede vindbaarheid. Maar het kan ook zijn dat je website nog niet genoeg voor Google (en andere zoekmachines) is geoptimaliseerd. Je zou moeten checken of je minimaal een unieke titel per pagina hebt en daarnaast een unieke ‘meta description’ en h1-tags. Een beetje een technisch verhaal, maar we hebben het hier over de middelen die Google gebruikt om te bepalen waarover jouw waardevolle pagina’s gaan.

Promotie

Heb je al het bovenstaande goed voor elkaar, dan is je website in principe klaar om meer bezoekers te ontvangen. Gebeurt dat nou niet, dan moet je misschien wat extra aan promotie gaan doen. Daarvoor zijn heel goede (en gratis) tools op internet beschikbaar, waarover we je graag een andere keer bijpraten.