Linkbuilding is één van de belangrijkste factoren voor een goede ranking in Google. Een goede linkbuilding zegt namelijk iets over je populariteit en je naamsbekendheid. Wanneer veel mensen het over je hebben en linkjes naar je website posten, zal je wel iets interessants te vertellen hebben. En interessante websites komen hoger naar voren in Google. Wil jij weten hoe je het aantal inkomende backlinks naar je website kunt vergroten, lees dan snel verder.

Google Search Console

Om er achter te komen welke websites momenteel al naar je website linken kun je gebruik maken van Google . Onder het kopje ‘Search Traffic’ vind je ‘Links to Your Site’. Hier kun je precies kunt zien welke websites al gelinkt zijn aan je website. Hier vind je ook welke woorden worden gebruikt als link, naar welke pagina’s ze linken en hoeveel het er zijn. Een ‘must have‘ tool als het gaat om je backlinks.

Google search consoleCheck je backlinks in Google Search Console

Hoe kom je aan linkjes naar je website?

Er zijn verschillende manier om aan backlinks te verzamelen. Nu zit er wel een groot verschil in de kwaliteit van de linkjes. Hoe relevanter het linkje, des te beter de kwaliteit. Laten we beginnen met de minst waardevolle.

Inschrijven

Er zijn op het internet veel verschillende websites te vinden waar je (in veel gevallen) gratis een linkje kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan startpagina. Dit platform kent voor iedere branche wel een pagina. Door contact op te nemen met de beheerder wordt in de meeste gevallen kosteloos je link geplaatst op hun website.

Linkjes Ruilen

Benader websites die belangrijk zijn voor je doelgroep. Vraag ze of ze een link naar je website willen plaatsen. Wat vaak gebeurt is dat ze een backlink ‘willen ruilen’. Op deze manier draagt het ook bij aan hun linkbuilding.

Links kopen

Er zijn verschillende (relevante) websites die voor een bepaald tarief een linkje naar je website willen opnemen. Dit kan gaan om een link (dit ‘mag’ officieel niet van Google), een banner of een artikel, met daarin een link naar je website. Vooral het laatstgenoemde kan heel waardevol zijn voor je ranking in Google. Dit omdat de content iets zegt over de link en content waardevoller is voor Google.

(Gast)Bloggen

Schrijf eens een artikel voor een andere website over je product(en) of expertise. Een goed artikel wordt altijd wel geplaatst en wanneer je het laat linken naar je website weet je zeker dat je een waardevolle link te pakken hebt. Probeer dit bij verschillende (populaire) websites om zo een goed linkprofiel op te bouwen.

Social Media

Via Social Media slinger je je content de wijde wereld in. Hierdoor is de kans groter dat het door meer mensen wordt gezien of gelezen. Dit vergroot de kans dat andere het gaan delen wat goed is voor je linkbuilding.

Deel je berichtDeel je bericht op Social Media

De beste manier van Linkbuilding

Het gericht binnenhalen van zogenaamde ‘backlinks’ is helaas niet de beste manier om aan kwalitatieve links te komen. Was het maar zo makkelijk… Google houd sinds begin 2016 realtime alle Linkbuilding activiteiten bij. Hiermee let de zoekmachine streng op backlinks om black hat seo tegen te gaan. ‘Hoe komen ze aan die link?’ ‘In welk tijdsbestek zijn de linkjes geplaatst?’ ‘Hoe relevant is de betreffende link?’ Zomaar een aantal zaken waar Google op let. Ben je verdacht, dan word je afgestraft en dit merk je in je ranking. De beste manier om aan goede linkjes te komen is door ervoor te zorgen dat je content zo leuk is, dat mensen het uit zichzelf gaan delen. Dit noemen je een ‘natuurlijk linkprofiel’. Je publiek vind je product, pagina, afbeelding of verhaal zo leuk dat ze het willen laten zien aan andere. Hierna gaat het snel en verspreid je link zich op meerdere plekken op het internet. Het verloop van dit proces, gedurende het jaar wordt door Google als natuurlijk gezien wanneer er niets geks gebeurt. Hier scoor je mee in de zoekresultaten.  

Op zoek naar mensen die over je praten

Een link naar je website in een kwalitatief artikel is dus goed. Helaas gebeurt dit niet altijd. Soms hebben mensen het op een andere website over jou zonder dat ze een link hebben geplaatst naar je website. Zonde, want dit zou een hele waardevolle link kunnen zijn voor jou website. Gelukkig zijn deze artikelen te vinden. Dit doe je op de volgende manier.

  1. Open Google.nl
  2. Type vervolgens je bedrijfsnaam in en zet daarachter –jedomeinnaam.nl
  3. In de resultaten verschijnt alles over je domein wat niet op jou website staat

Open de linkjes stuk voor stuk en bekijk wat deze websites over je te vertellen hebben. Wanneer deze sites nog geen backlink in de tekst hebben opgenomen naar je website kun je ze vragen of ze dit alsnog willen doen. Ze zullen hier lang niet allemaal in mee gaan maar iedere link is er een!

Ga op zoek naar bedrijven die over je pratenGa op zoek naar mensen die over je praten

Waarom is Linkbuilding zo belangrijk?

Dan nu de grote vraag; waarom is linkbuilding zo ontzettend belangrijk voor Google? De links staan voor een linkwaarde en hebben invloed op je paginawaarde, je Pagerank en de waarde van je domein. Het is voor de zoekmachine dus een graadmeter voor je populariteit. Hoe populairder, hoe hoger je komt te staan in de zoekresultaten. Logisch, want je bent een graag geziene gast. Wil jij hulp bij het opbouwen van een goed linkprofiel? Neem dan contact met ons op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.