Je wilt je website beter naar voren laten komen in Google en besluit gebruik te maken van Adwords. Goede keuze! Via Adwords kun je je doelgroep heel precies bepalen, bepaal jij waarop je gevonden wilt worden en betaal je pas zodra mensen beginnen te klikken. Nu is het wel belangrijk om je advertenties goed in te richten. Maar hoe doe je dit? In Google Adwords is heel veel mogelijk en je raakt er snel de weg kwijt. In deze blog lees je hoe je in 6 simpele stappen je eigen Adwords Campagne aanmaakt.

Voor je begint is het belangrijk om een Google Adwords account aan te maken. Ga naar adwords.google.com/intl/nl_be/home , klik op de ‘Nu starten‘ knop en registreer je. Je bent nu klaar om te beginnen met je eerste campagne.  

Stap 1: Kies de juiste (Adwords) Campagne

Om te beginnen moet je voor jezelf bepalen wat voor ‘soort campagne’ je wilt voeren. Dit is dus misschien wel de belangrijkste stap van het hele proces. Bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken. Wil je producten verkopen dan is het verstandig om te kiezen voor het type ‘Zoeknetwerk met Display Select‘. Hiermee heb je ook de meeste kans om bezoekers naar je website te leiden. Hier zou ik (zeker voor je eerste campagne) voor kiezen. Wil je je Google advertenties gebruiken om naamsbekendheid op te bouwen, kies dan voor ‘Alleen in het Display Netwerk’. Via dit type campagne kun je je advertenties op meer dan een miljoen verschillende plaatsen in het Google netwerk tonen. Ook kun je hier kiezen om te adverteren op Google Shopping of op Youtube maar daarover vertel ik je een andere keer meer.

Selecteer het type Adwords advertentieSelecteer het type campagne dat je wilt voeren

Stap 2: Gebiedsbepaling

Bij stap twee geef je je kakelverse campagne een naam en bepaal hoe groot het gebied is waar je wilt adverteren. Is dit alleen in Nederland? Of ook in Vlaams sprekend België? Je kunt het ook andersom instellen door bepaalde talen of landen uit te sluiten. Handig wanneer die lijst langer is.  

Stap 3: Bied-strategie en Budget

Er zijn op Adwords verschillende manier om te betalen voor je advertenties, namelijk CPC (kost per klik op je advertentie), CPM (kost per 1000 vertoningen van je advertentie) of CPA (kost per actie of conversie). Iedereen die begint met het opzetten van een campagne zou ik adviseren om te starten met CPC. Bij deze bied-strategie heb je het meeste controle over je kosten. Je stelt namelijk zelf een plafond per click en per dag in waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan.  

Stap 4: Advertentiegroepen maken

Voor je begint met de eerste advertentie, maak je eerst een zogenaamde ‘Advertentiegroep’ aan. Een advertentiegroep bevat één of meerdere advertenties die een samen een reeks zoekwoorden targeten. Gebruik je advertentiegroepen om je advertenties in te delen op basis van gemeenschappelijk onderwerp. Zo zou je voor de verkoop van kaarten van een festival de groep ‘Verkoop’ aan kunnen maken. Deze hele groep wordt geoptimaliseerd op verkoop. Dus de advertenties die hier onder vallen, de gekoppelde zoekwoorden en de landingspagina waarnaar gelikt wordt. Wil je voor het zelfde bedrijf ook een Adwords advertentie maken ter promotie van de verschillende activiteiten, dan maak je een nieuwe groep in. Ook deze groep richt je helemaal in voor de bewuste landingspagina.

Advertentiegroep aanmaken op AdwordsMaak je Advertentiegroepen aan en geef een 20 tal bijpassende zoekwoorden op

Stap 5: Relevante zoekwoorden toevoegen

Per advertentiegroep voeg je nu een aantal zoekwoorden toe. Zoekwoorden die relevant zijn voor het type groep dat je zojuist hebt aangemaakt. Je wilt mensen die bijvoorbeeld zoeken op woorden als; “Online kaarten kopen”, “festival kaarten kopen”, “e-tickets festival X”, wel de juiste advertentie voorschotelen. Overdrijf niet met het aantal zoekwoorden en gebruik tooltjes als kwfinder.com om veelgebruikte zoektermen te vinden. Er zitten vaak woorden bij waar jij nog helemaal niet aan hebt gedacht. Tip: Wanneer je zoekwoorden invoert, kun je heel breed zoeken (met hagel schieten) of heel gericht te werk gaan. Dit worden zoekwoordopties genoemd. Meer informatie hierover vind je op: https://support.google.com/adwords/answer/2497836?hl=nl

Stap 6: De advertentie opmaken

Dan is het nu tijd om de daadwerkelijke advertentie aan te maken. Je voert de bestemmings-URL in, de eerste en de tweede kop, het pad en de twee beschrijvingen. Rechts van de invoervelden krijg je precies te zien hoe de advertentie er uit komt te zien op een desktop en op je smartphone. Maak gebruik van pakkende teksten en belicht waarom de consument juist voor jou moet kiezen. Denk hierbij aan teksten als ‘Keuze uit meer dan 50 verschillende merken’, ‘Voor 16:00 Besteld? Morgen in Huis’. Om je advertentie nog gerichter te maken, kun je gebruik maken van dynamische titels, URL en teksten. Maar dit is iets voor een volgende blog.

Google Adwords CampagneMaak gebruik van scherpe teksten om jouw advertentie eruit te laten springen Aangezien het verstandig is om zo veel mogelijk data te verzamelen doe je er goed aan om je Adwords advertenties minimaal een week te laten lopen alvorens je zoekwoorden en teksten gaat veranderen. Doe dit wekelijks om het maximale uit je advertentie te halen. Slechte zoekwoorden gooi je weg, nieuwe voeg je toe. Door lopende advertenties te vergelijken kom je er achter wat wel en niet werkt. En is dit voor jou allemaal een beetje té veel van het goede, dan kun je natuurlijk altijd een keer met ons afspreken in Kampen om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen op het gebied van SEA (search engine advertising).