Veel mensen praten over een webshop of het een garantie is voor een mega omzet. Met een webwinkel ligt de hele wereld aan je voeten en met een paar keer klikken rollen de bestellingen uit je printer. Helaas moet ik je uit deze droom helpen door je te vertellen dat je er veel voor moet doen om een succes te boeken. De concurrentie is groot en de lat wordt steeds hoger gelegd. Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer ook jij besluit de deuren van een virtuele winkel te openen? Dit is wat je absoluut moet weten!

Onderscheidend vermogen

Om een online succes te boeken, moet je je onderscheiden t.a.v. de concurrentie. Maar hoe doe je dit? Waarom zou een klant zijn zuurverdiende euro’s uitgeven in jou webwinkel? Dit doe je door verschil te maken in je prijs, de service of het product dat je verkoopt.

Prijs

Laat ik maar meteen beginnen met het belangrijkste punt, namelijk de prijs. Heb je niet de scherpste prijs, dan is de consument een paar clicks verwijderd van een concurrent die geen verzendkosten rekent of slechts één euro goedkoper is. Hij krijgt per slot van rekening hetzelfde product, voor minder geld. Wat zou jij doen? Probeer dus (minimaal) mee te gaan met de prijzen van je concurrenten. Je kunt beter meer verkopen en minder marge pakken, dan helemaal niets te verkopen… toch?

Service

Kun jij niet concurreren qua prijs, dan moet je er voor zorgen dat de service niets te wensen overlaat. De webshop moet voortreffelijk werken en bij iedere verkoop moet de klant lekker in de watten gelegd worden. Vandaag besteld, morgen in huis. Is het product niet naar wens? Prima, stuur het dan kosteloos terug. Gratis verzending vanaf 50 euro, enz. Onthoud goed dat je niet alleen een product verkoopt, maar ook de naam van je webshop. En wanneer er iets niet naar wens is kun je een tweede bestelling wel op je buik schrijven.

Product

Kun je niet mee qua prijs of service, dan moet je er voor zorgen dat er bij jou producten te koop zijn die nergens anders verkocht worden. Je bent hierdoor uniek en de consument heeft geen referentie. Je bepaald dus zelf wat je producten moeten kosten zonder dat de klant gaat vergelijken.

Bij Zunnebeld.nl staat service hoog in het vaandel. Om dit aan te tonen maakte we dit filmpje.

Gebruiksvriendelijkheid

Een webshop moet gebruiksvriendelijk zijn. Internet gebruikers hebben een korte spanningsboog en wanneer een potentiële klant het overzicht kwijt raakt zal hij (of zij) snel afhaken. Stel dus hoge eisen aan het gebruikersgemak en zorg voor een overzichtelijke lay-out, een heldere structuur en ‘geholpen keuzes’. Het moet niet zo zijn dat een bezoeker van je webwinkel veel moeite moet doen om te vinden wat hij zoekt.  

Betaalmogelijkheden

Hoewel iDeal nog steeds de meest gebruikte betaalmethode is, moet het niet zo zijn dat dit de enige manier is om af te rekenen in je webshop. Je kent ze vast wel. Van die buurtwinkels waar je nóg niet kunt pinnen! Dit kan je weerhouden hier iets te kopen. Mij wel in ieder geval. Bovendien beperk je je met alleen iDeal tot bestellingen vanuit Nederland. Zorg er dus voor dat je minimaal PayPal en Mastercard opneemt in je shop. Dit is niet alleen goed voor de service maar je vergroot hiermee ook het bereik van je webwinkel. Webshop betalenZorg dat een klant kan betalen op de manier zoals hij dat het liefste doet

Gebruiksvriendelijkheid op een Smartphone

Meer dan de helft van de bestellingen wordt tegenwoordig gedaan op een smartphone. Het is dus heel belangrijk dat je shop ook op deze devices goed werkt. Zowel de beleving als het hele bestelproces moet een prettige ervaring zijn. Door gebruik te maken van een responsive template kun je elementen in je shop customizen voor je bezoekers met een smartphone of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk gebruik maken van een ‘Bel mij nu’ knop. Wel zo handig als je toch je mobiel in je handen hebt.  

Vindbaarheid in Google

Je hebt een prachtige webshop. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en alle tips om je conversie te verhogen heb je toegepast. Je bent alleen niet goed vindbaar in Google. Oeps….. Niet onbelangrijk. Als je niet gevonden wordt heb je hier helemaal niets aan. Zorg er dus voor dat je webshop goed is geoptimaliseerd zodat hij goed naar voren komt in de zoekresultaten. En heb je hier een beetje hulp bij nodig, dan helpen we je graag verder.  

Kijk af!

Twijfel jij of je webshop goed is ingericht, kijk dan gerust goed om je heen. Gebruik webshops die je zelf prettig vind om te bezoeken en gebruik deze als voorbeeld. Vooral de ‘grote namen’ zijn continu bezig met het verbeteren van hun webwinkel. De keuzes die hier worden gemaakt zijn (meestal) gebaseerd op lang lopende onderzoeken en resultaten van eerste hand. Aangezien je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden kun je deze sites goed bestuderen. Dit geeft je kennis die je kunt toepassen in je eigen shop.

Afkijken voor een goed webdesign

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden   Iedere webshop kan zorgen voor omzet. Wanneer je het wat serieuzer aan wilt pakken komt er (helaas) wel wat meer bij kijken. Mocht jij toch iets meer willen weten over het succesvol positioneren van je webshop, neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag vrijblijvend een gesprek met je aan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.Geanimeerde afbeeldingen zijn afkomstig van: giphy.com