Er lijkt maar geen einde te komen aan het succes van Youtube. Momenteel heeft de website meer dan een miljard gebruikers (!), wat gelijk staat aan één derde van alle internet gebruikers wereldwijd. Elke dag worden er honderden miljoenen uren

aan video’s bekeken en hebben ze miljarden weergaven. Waar komt dit succes vandaan en zal YT in staat zijn het traditionele televisie-kijken te verdringen?

Waar, wanneer, wat en hoe vaak je wilt

Een groot voordeel aan Youtube is dat jij bepaalt waar, wanneer, wat en hoe vaak je wilt kijken. Je bent dus niet meer afhankelijk van wat je wordt aangeboden op televisie maar gaat zelf op zoek. Er is altijd wel iets leuks te zien in de wondere wereld van Youtube. En ben je klaar met kijken, dan staat er altijd wel een nieuw relevant filmpje op je te wachten. Een video die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gezien.

Originaliteit

Youtube is een platform waar iedereen zijn zelfgemaakte filmpjes kan uploaden. Het is een erg laagdrempelig medium en dus is het voor iedereen mogelijk de sprong te wagen. Met je smartphone neem je een Vlog, Unboxing of een How-to op en het publiek bepaald hoe leuk het is. Er zit geen regie tussen en je bepaalt zelf hoe het filmpje er uiteindelijk uit gaat zien. Dit zorgt voor hele originele filmpjes. Op deze manier komt ‘nieuwe talent’ snel boven drijven.

#Boos met Tim Hofman

Het Youtube kanaal #boos van Tim Hofman is een goed voorbeeld van een geslaagd YT concept

Kwaliteits video’s

Bijna iedereen is tegenwoordig in het bezit van een goede smartphone. Mobieltjes die kunnen filmen op een resolutie van 4K zijn er in overvloed. Je hoeft dus geen peperdure camera aan te schaffen om knap filmwerk te leveren. Met een (gratis) programma als iMovie of  Windows Movie Maker draai je binnen no-time een mooi filmpje in elkaar. Zet daar wat stockmuziek onder en je hebt al snel een professioneel ogende video.

iPhone Youtube filmpjes maken

Met de moderne smartphones zijn fantastische filmpjes te maken  (foto: www.digitaltrends.com )

Youtube helden

Er zijn steeds meer mensen die hun geld verdienen met het maken van filmpjes op YT. Om hoeveel geld dit gaat is een beetje lastig te achterhalen. Dit hangt namelijk heel erg af van het onderwerp waarover je filmpje gaat. Ga er van uit dat je als beginneling zeker 1000 views moet hebben voor je €1,- kunt bijschrijven. Je moet dus echt met hele leuke content komen wil je er van kunnen leven. Toch zien we steeds meer mensen die dagelijks met nieuwe content komen en met hun filmpjes meer views halen dan de meeste televisieprogramma’s. Enkele Youtube-grootheden in Nederland zijn Kwebbelkop (Gaming video’s – 6.210.073 abonnees),  JellyYT ( Gaming video’s – 5.682.939 abonnees), NikkieTutorials ( Make-up advies – 6.240.806 abonnees), EnzoKnol ( Vlog – 1.436.602 abonnees) en StukTV (Vlog – 1.310.208 abonnees). Samen hebben deze Youtubers meer dan 20.000.000 abonnees wereldwijd! Indrukwekkend he!

Reclame maken

Voor bedrijven zijn deze ontwikkelingen erg interessant. Het maken van reclame is erg effectief aangezien youtubers geld willen verdienen en jij hun achterban wilt aanspreken. Je betaald per click (of vertoning) en weet zeker dat jouw reclame bij de juiste doelgroep terecht komt. Ook is het natuurlijk mogelijk om als bedrijf een youtube held te sponsoren. Om deze manier kan hij als ambassadeur van jouw merk fungeren waarmee het bereik nog groter is. Natuurlijk kun je als merk ook zelf filmpjes gaan maken. Met een gelikt kanaal en een strak bedrijfsfilmpje laat je een goede eerste indruk achter. Hoe actiever je met dit kanaal werkt hoe beter dit is. Kijk naar merken als Coolblue. Zij steken erg veel tijd in hun filmpjes en dat heeft ze geen windeieren gelegd.

Coolblue Youtube kanaal

Het Youtube kanaal van Coolblue. Een goed voorbeeld van hoe filmpjes je bedrijf een leuk imago kunnen geven.

Conclusie

Zelf bepalen wat je wanneer kijkt lijkt een steeds grotere rol te spelen. De camera op de hedendaagse smartphone is zo goed dat iedereen in staat is mooie filmpjes op te nemen. Door de enorme toename in gebruikers is het aanbod zo gigantisch dat je nooit bent uitgekeken. Ook staan er steeds meer leuke Youtubers op met hele originele video’s. Wat vroeger vooral voor de jonge generatie was weggelegd is nu voor iedereen interessant. Of je het leuk vind om een vlog te volgen of op zoek gaat naar een how-to van het in elkaar schroeven van je IKEA kastje, alles staat op Youtube. Dit zal ook alleen maar meer worden. Youtube is aanwezig op je computer, je tablet, je smartphone en je smart tv. Interessante ontwikkelingen waar je als Merk heel effectief gebruik van kunt maken. Je doelgroep heeft dezelfde interesse en zo ben je zeker van gerichte marketing. Omdat er steeds meer (goede) vloggers opstaan is het maken van reclame middels sponsoring een hele goede manier. Een Youtube held als ambassadeur van jouw Merk is natuurlijk goud!