Oké, je wilt een account aanmaken op Youtube en met jouw filmpjes de wereld veroveren. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je wilt dat jouw kanaal succesvol wordt? Wij van de MerkGarage zochten het voor je uit en geven je alvast 7 tips hoe ook jij een goede indruk kunt achterlaten met je youtube kanaal.

Youtube

Vorige week spraken we over de enorme toename in populariteit van Youtube. Steeds meer mensen en bedrijven haken hier op in en zo komt het één na het andere leuke Youtube kanalen bovendrijven. Wat hebben deze kanalen gemeenschappelijk? Wat doen ze om zo populair te worden en hoe zorgen ze ervoor dat ze zo veel mogelijk abonnees krijgen?  

1. Jouw kanaal als Merk

Bij het optuigen van je kanaal, is het verstandig om het te behandelen als een Merk. Net als met een bedrijf heb je ook voor je kanaal een goede naam en een sterk beeldmerk nodig. Je wilt dat mensen het onthouden en er uitspringen in die enorme lijst met filmpjes. Kies voor frisse kleuren, opvallende lettertypes en goede (duidelijke) fotografie. De keuze hierin is belangrijk aangezien je er nog veel gebruik van gaat maken. Zo kun je elke thumbnail (het begin plaatje van een video), je profielfoto en je header voorzien van deze huisstijl. Herkenbaarheid is belangrijk als je een community wilt bouwen. Je header is de blikvanger van je kanaal. Gebruik hem ook zo. Je kunt hier namelijk aardig wat informatie in kwijt. Denk aan de frequentie van je uploads, het onderwerp van je video’s en de verzoek om te abonneren.

Zondag met Lubach Youtube kanaal Een herkenbare huisstijl voor het YT kanaal van ‘Zondag met Lubach’

2. Youtube Trailer

Natuurlijk kan je nieuwe kanaal niet zonder een gelikte trailer. Deze wordt bovenin de homepage van je kanaal getoond. In deze trailer laat je een aantal hoogtepunten zien die verklaren wat mensen kunnen verwachten wanneer ze zich abonneren op jouw kanaal. Besteed hier veel aandacht aan en zorg dat het filmpje niet langer duurt dan 5 minuten. Er wordt vaak veel naar gekeken en kan je heel wat geïnteresseerden opleveren. Vergeet niet te vragen of mensen zich willen abonneren om zo jouw initiatief te steunen en altijd op de hoogte te blijven van je laatste uploads!

Trailer

Een goede trailer op je Youtube kanaal kan mensen aanzetten zicht op je te abonneren

Afspeellijsten maken

Bij het aanmaken van je kanaal doe je er verstandig aan om verschillende afspeellijsten aan te maken. Deze afspeellijsten zijn verschillende categorieën waarin je je filmpjes kunt onderverdelen. Geïnteresseerde hoeven zich niet door je lijst te werken maar kunnen in een oogopslag zien wat voor soort filmpjes jij op je kanaal hebt staan. Denk aan reviews, tutorials, how-to’s of gaming.

Categoriseer

Categoriseer je filmpjes

4. Opbouw van je filmpje

De opbouw van je filmpje kan bepalend zijn of mensen je filmpje wel of niet bekijken. Het is belangrijk om meteen de aandacht te pakken en dus doe je er goed aan om in 10 a 20 seconden te laten zien wat mensen kunnen verwachten van deze aflevering. Daarna kun je met een leuke animatie je aflevering aankondigen om vervolgens te beginnen met de aflevering. Wil jij geld verdienen met je youtube account, dan doe je er verstandig aan om elke aflevering minimaal 15 minuten te laten duren. Youtube telt namelijk de gekeken minuten bij elkaar op. Hoe meer hoe beter! Om mensen meer te laten zien van jouw kanaal kun je aan het einde van je filmpje rekening houden met het tonen van zogenaamde ‘annotaties’. Dit zijn kleine previews van vorige ( of relevante ) filmpjes waar mensen op kunnen klikken. Via de functie ‘eindscherm en annotaties’ kun je deze filmpjes selecteren en positioneren in de laatste 20 seconden van je video. Het is hier zelfs mogelijk om mensen te laten abonneren.

Montage Youtube filmpjes Denk Bij de montage goed na over de opbouw van je filmpje

5. Frequentie

Een heel belangrijk aspect van een succesvolle Youtuber, is de frequentie waarmee hij of zij de filmpjes online zet. Mensen moeten van tevoren weten wanneer ze een nieuw avontuur kunnen verwachten. Gebruik hiervoor de header en vermeld het aan het einde van ieder filmpje. Het mag vanzelf spreken dat hoe actiever jij uploadt, hoe meer mensen niets van je willen missen.

Kalender

Laat van tevoren weten wanneer je fans een nieuw filmpje kunnen verwachten

6. Betrek je fans bij je kanaal

Van je fans moet je het hebben. Betrek ze daarom bij je kanaal. Zij kunnen je ( in een comment ) aangeven waar ruimte is voor verbetering en wat ze leuk vinden om te zien. Op deze manier kun je werken naar filmpjes waarvan je zeker weet dat ‘men’ het leuk vindt om te zien. Ook kun je vragen beantwoorden in een zogenaamde Q&A ( question & answer ). Dit is een filmpje waarin je alle gestelde vragen langsloopt. Een goede manier om te laten merken dat je om je publiek geeft.  

7. Geld verdienen met je Youtube account

Welk doel heb je voor ogen met je account? Wil jij als bedrijf verschillende producten reviewen of maak jij filmpjes waarin je uitleg geeft over je producten of diensten? Als dat het geval is, dan heb je niets aan dit laatste punt. Geld verdienen met youtube doe je namelijk doormiddel van advertenties die worden getoond in je filmpjes. Wanneer je het kanaal gebruik om je bedrijf en/of producten te presenteren dan zal ik het afraden hier advertenties in te tonen. Het levert relatief weinig op ( 0,30 tot 4 euro per 1000 views ) en de kans is vrij groot dat advertenties van je concurrent in jouw filmpjes worden getoond. Niet doen dus! Wanneer dit niet het geval is en je gaat voor cash, dan kun je via adsense van Google een account aanmaken. Koppel dan je youtube account aan je adsense account. Als je kanaal lang genoeg bestaat en je in het verleden nog geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. Nu kun je per video aangeven of je advertenties wilt tonen.

Geld verdienen met Youtube

Wil jij geld verdienen met je Youtube account?

Conclusie

Jouw Youtube kanaal moet je zien als een merk. Alles moet kloppen. Zorg voor een herkenbare huisstijl die opvalt tussen de massa. Omdat het moeilijk is om de aandacht vast te houden is het belangrijk om kritisch te kijken naar de opbouw van je filmpjes. Laat in de eerste 20 seconden zien wat mensen kunnen verwachten van dit filmpje voor je begint aan ‘het verhaal’. Luister naar je fans en zorg ervoor dat je met regelmaat nieuwe filmpjes upload. Geld verdienen met youtube kan, alleen zul je er heel veel aandacht in moeten steken. Ben jij een bedrijf dat filmpjes plaatst om producten te promoten dan is het tonen van advertenties af te raden. Je verdient er weinig mee het voegt niets toe. De kans is zelfs groot dat advertenties van je concurrenten worden getoond in jouw bedrijfsfilmpje… Heb jij hulp nodig bij het optuigen van jouw Youtube kanaal? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.