Als webdesigner heb je in 2017 de opdracht ontwerpen te maken met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en een onderscheidend karakter. Dit is niet makkelijk aangezien design in veel gevallen in dienst staat van het gebruikersgemak van de consument. Toch zien we een aantal trends ontstaan die zowel op je smartphone als je desktop lekker uit de verf komen en websites genoeg eigenheid geven. Er wordt gebruik gemaakt van (grote) blokken, pastel kleuren en bijzondere typografie. De inspiratie lijkt dit jaar te komen uit glossy magazines.

Bewegende afbeeldingen

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen. Bewegende beelden. Deze kleine animaties heten cinemagraphs en zijn bedoelt om je aandacht vast te houden. Zelfs Facebook maakt er tegenwoordig gebruik van en de modernste smartphones zijn standaard uitgerust met een zogenaamde ‘live foto’ functie. Het leuke aan deze ‘gif animaties’ is dat je in één afbeelding heel veel informatie over kunt brengen zonder dat je er op hoeft te klikken. Denk daarbij aan een korte how-to of een korte presentatie van je product.

Bewegende beelden in je website. Een mooie manier om de aandacht vast te houden en meer informatie te geven ( bron: zoom.nl ) 

Micro-interacties

We blijven even bij de animaties. Deze worden namelijk – vanwege de moderne browsers / app’s – steeds beter. En dat zonder dat het ten koste gaat van de snelheid. Micro-interacties zijn animatie die de gebruiker laat zien wat hij of zij moet doen. Denk aan een animatie die laat zien dat je je scherm moet kantelen, een animatie die je laat zien hoe je app werkt of een preloader bovenin je app als er nieuwe content wordt ingeladen. Een micro-interactie vraagt om aandacht en verleid gebruikers aan het werk te zetten. Een erg handig middel dat we zeker vaker zullen zien.

Micro-interacties vragen je aandacht ( credits: Wedesignerdepot ) 

Typografie

Het is al even benoemd. Typografie speelt een steeds grotere rol in het design van een moderne website. Net als in een magazine helpt een mooi font en grote, opvallende koppen je aan een eigen gezicht en een speels karakter. Bovendien trekt het de aandacht naar de tekst waardoor je de boodschap goed kunt overbrengen. Een mooie ontwikkeling als je het mij vraagt.

De Glossy uitstraling van Wehkamp.nl. Mooie en verschillende typografie i.c.m. zachte kleuren.

Kleurgebruik

Er wordt tegenwoordig toch steeds vaker gekozen voor zachte kleuren als pastel rood, zacht grijs, roze en goud in het design van een website. Vooral de laatste twee komen steeds vaker voor. Het zijn ook beide kleuren die goed passen in het stramien van ‘een Glossie magazine’. Ook vind je deze kleuren terug bij de nieuwste smartphones ( iPhone SE, iPhone 6 en iPhone 7) en dus kun je wel spreken over een trend. Volgens PANTONE Fashion Color Report Spring 2017 zullen naast deze kleuren ook de kleuren Pale Dogwood, Niagara, Primrose Yellow, Lapis Blue, Flame, Island Paradise, Greenery, Pink Yarrow, Kale en Hazelnut in 2017 steeds vaker te zien zijn. Bron: The Ringer

Kleurcombinaties die we in 2017 steeds vaker gaan zien ( Bron: erikafirm.com )

Homepage is niet meer de belangrijkste pagina

We hebben het hier in eerdere blogs al over gehad. De landingspagina wordt steeds belangrijker. Het is niet meer de homepage van een website, maar het zijn de landingspagina’s waar bezoekers op terecht komen. Vanuit hier navigeren ze door je website of webshop. Iedere categorie verdient dus een sterk design aangezien dit de plek is waar mensen binnenkomen en zich oriënteren. De home is dus niet meer zo belangrijk als hij was. In 2017 verwacht ik dus meer websites en shops die bestaan uit scherpe landingspagina’s voor iedere categorie.

Coolblue heeft voor iedere productcategorie een aparte URL. Dit om nog gerichter gevonden te worden.

Blokken

Responsive websites met witte kaders, grote vakken en beeldvullende rasters. Dit beeld kom je steeds vaker tegen. Rustige, ruimtelijke websites die veelal bestaan uit blokken. Naast dat het mooi oogt zorgt het voor structuur en overzicht. Bovendien is het ook nog eens erg praktisch. Responsive websites kunnen de blokken namelijk per apparaat of resolutie aanpassen waardoor je website er overal goed uit ziet.

Een verdeling in blokken. Praktisch, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk ( apple.com

Personalisatie

We weten alles! De techniek maakt het mogelijk om alles te meten en met die gegevens kun je aan de slag. Zo weet je precies waar hij of zij vandaan komt en wat diegene hiervoor heeft bekeken. Hierdoor kun je de bezoeker heel persoonlijk aanspreken. Stel content voor aan de hand van eerder gelezen artikelen of bedank je bezoeker dat hij of zij op je Google advertentie heeft geklikt. Je ziet het op steeds meer websites gebeuren en dit zal in 2017 alleen maar meer worden.

Een persoonlijke benadering 

Design trends 2017 in een notendop

De techniek maakt het voor ons designers steeds leuker en uitdagender. Er kan meer en daar wordt lustig gebruik van gemaakt. Designs worden per device gestyled worden. Animaties en bewegende beelden spelen een grote rol in de vormgeving van een website. Speelse typografie, grote foto’s en pastel kleuren komen steeds vaker voor en het design lijkt te zijn geïnspireerd op ‘glossy magazines’. Websites zijn ruimtelijk en geven hierdoor een beter overzicht over wat je waar kunt vinden. Zoeken van de juiste informatie neemt steeds minder tijd in beslag. Gebruiksvriendelijkheid en een overzichtelijk design zullen in 2017 de boventoon voeren.