Als reclamemaker ben ik een groot liefhebber van mooie en vooral goed doordachte advertenties. Dus geen ‘koop nu’ berichten, maar goed uitgewerkte campagnes die meer vertellen met minder. Als ‘vakidioot’ hou ik de markt goed in de gaten en kom op deze manier de meest waanzinnige advertenties tegen. In de blog van vandaag stel ik je voor aan 20 advertenties met een hele creatieve invalshoek. Stuk voor stuk goed gevonden concepten, uitgewerkt in een prachtige visual en voorzien van scherpe copy. Geniet ervan en laat je (net als ik) inspireren!

 

1. Chupa Chups

Bij het zien van deze advertentie vraag mij af of er een betere manier is om deze boodschap (Suger free) duidelijk te maken. Eenvoudig en zeer doeltreffend!

 

chupa chups advertentie

 

2. Nivea Night

Een prachtig beeld. Deze slimme advertentie uit oktober 2005 slaat de spijker op zijn kop. Heel slim gevonden als je het mij vraagt!

 

Nice night advertentie

3. Hut Weber

Een hoed maakt het verschil. Een hele leuke, en vooral spannende advertentie van Hut Weber. ‘It’s a Hat’. Taboe doorbrekende campagne voor een Duitse firma toch?

 

Advertentie It's the hat

4. Oogmerk

Heel leuk gevonden en de boodschap klopt als een zwerende vinger. Met bril zie je er een stuk ‘netter’ uit. ‘Get the respect you desire!’ Deze campagne heeft nog veel meer leuke beelden. Zo hebben ze ook een afbeelding met Butcher/Artist, Truck driver/Professor en helle Angel/Fasion Designer. Een hele leuke campagne!

 

Advertentie oogmerk

5. Durex: Extra Large

Bij deze visual kan je niet anders dan even glimlachen. Knap gevonden weer. Bedrijven als Durex kunnen heel ver gaan en daarom zie je dat ze door de jaren al meerdere prachtige campagnes hebben uitgevoerd. Seks sells!

 

Advertentie Durex

6. McDonald’s

Gratis Wi-Fi bij de MC Donalds. Dankzij de krachtige huisstijl (en natuurlijk het product) is meteen duidelijk wie de afzender is. Het logo had er niet eens bij gehoeven.

 

Gratis Wifi Advertentie MC Donalds

7. Lego

Deze slimme advertentie benadrukt de kracht van Lego, namelijk het gebruik maken van je fantasie. Ook op deze advertentie hebben ze meerdere variaties gemaakt. Zo hebben ze ook een versie met South Park, de Smurfen, Donald Duck ( en zijn neefjes Kwik, kwek en kwak), The Turtles en Lucky Luke. Allemaal even herkenbaar. Klasse gevonden!

 

Lego advertentie

8. Whiskas

Een leuk beeld. Feeding your cat’s insticts. Eindelijk eens iets anders dan een bakje voer met daarachter een tevreden kat. Nee, jou kleine stoere tijger verdient meer dan dat. Een advertentie die blijft hangen.

 

Whiskas advertentie

9. Duracell

Een beetje ‘spooky’, maar juist daarom zo goed! Schrijf je speelgoed nooit af wanneer je werkt op Duracell. Een goede boodschap met een hele knappe visual!

 

Duracell advertentie

10. Thai Health Promotion Foundation

Een belangrijke boodschap met een beeld waarin dit meteen helder is. Rust uit voor je de weg op gaat!

 

Advertentie uitrusten rijden

11. Bosch

Super simpel, maar daarom steengoed! De kracht van een Bosch schroefmachine in één knappe visual.

 

12. Quebec Automobile Insurance Society

Buckle up. Stay alive. Deze campagne zet je aan het denken. Een krachtig beeld dat je aan niemand hoeft uit te leggen.

 

drukwerk advertentie veilig rijden

13. Heinz Ketchup

Prachtig. Heinz heeft in de loop der jaren meerder prachtige advertenties gemaakt, maar dit is wat mij betreft de mooiste. Juist vanwege de eenvoud van het beeld. Kan staaltje creativiteit!

 

Advertentie Heinz Ketjap

14. Al Ain Zoo:  World Water Day, Child

Aangrijpend beeld en scherpe copy. Een heel goed voorbeeld van hoe deze combinatie elkaar kan versterken.

 

Advertentie water

15. Raid

Gewoon heel erg grappig. Dit goedje (Raid) moet de klus wel kunnen klaren dacht ik zo.

 

Raid Kills spiderman advertentie

16. Alka-Seltzer, A Hangover Is Dangerous

Een goed voorbeeld van een sfeervolle gephotoshopte afbeelding. Een overdreven scenario om de boodschap maar zo helder mogelijk over te brengen. Goed gelukt als je het mij vraagt.

 

Advertentie hangover

17. Julyna

Een wervingsfeest voor baarmoederhalskanker. Een prachtig initiatief met zeer goed gevonden beeld.  Het vraagt iets van de verbeelding maar ik schat zo in dat dit voor de meeste geen probleem is.

 

Advertentie

18. Volkswagen

Het belang van ‘precies inparkeren’ in een grappig beeld. ZO zie je maar dan je lang niet altijd het product hoeft te tonen om je punt duidelijk te maken.

 

Advertentie inparkeren Volkswagen

19. Adidas

Het beeldmerk van het logo van Adidas is hier heel knap toegepast. Gaaf als dat kan!

 

Adidas advertentie slipper

20. Hans brinker budget

Antireclame van de hoogste plank! Het Hans Brinker Budget hotel past deze manier van adverteren al jaren toe en is hier groot mee geworden. Dit dankzij de mannen van Kessels Kramer. Het werkt, alleen je moet het maar durven.

 

Hans Brinker Budget hotel advertentie

Wat hebben deze advertenties gemeenschappelijk?

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat je slechts 0,3 seconden de tijd hebt om de aandacht te trekken met een advertentie. In die tijd weet je als consument (instinctief) of de advertentie relevant is voor jou. Je moet dus knallen met je advertentie. Opvallen tussen de rest. Zoals je kunt zien hebben (bijna) alle bovenstaande voorbeelden een aantal zaken gemeenschappelijk. Zo maken ze gebruik van een goede kop en een hele sterke afbeelding. Vaak wordt hierin niet eens het product getoond maar wordt er eerder een situatie geschetst of ingespeeld op een emotie. Ook is het bewuste merk altijd ondergeschikt gemaakt en heel klein rechts onderin beeld geplaatst. Dit hebben de makers gedaan omdat ze willen dat de aandacht eerst naar het beeld gaat.

Ben jij op zoek naar een creatieve invalshoek voor een reclamecampagne voor jou bedrijf? Maak vrijblijvend een afspraak met de MerkGarage om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.