Je hebt een prachtig product en dit wil je lanceren. Het liefst zó, dat het inslaat als een bom! De doelgroep is duidelijk, de boodschap is helder en je weet precies wat de concurrentie doet. Maar hoe ga je dit communiceren naar de buitenwereld. Welke strategie ga je toepassen om je doelgroep te bereiken? De beste manier is om gebruik te maken van een communicatieconcept. Maar wat is een concept precies? 

Wat is een concept?

De letterlijke betekenis van het woord ‘concept’ is; plan, ruwe schets, gedachten en opvatting. Een concept is dus in feite hét idee waar je je hele communicatie aan kunt ophangen. Het uitgangspunt voor de uitwerking en vormgeving van een product of dienst. Met een goed communicatieconcept spreek je de doelgroep aan en kun je de meerwaarde(n) van je product tonen. Met een goed concept kun je zelfs ‘fans‘ creëren. Mensen die – dankzij het concept – je merk meer gaan waarderen. Denk bijvoorbeeld Centraal Beheer Achmea, die met de ‘Even Apeldoorn Bellen‘ campagne in één klap bekend werd.

Concept SmartPhoneCare

Geef je Smartphone een tweede leven. Een concept dat wij ontwikkelde voor Smartphonecare

Waar moet een concept aan voldoen?

Wanneer is een concept goed? Om te beginnen moet een goed concept opvallen. Logisch, je wilt namelijk dat je er met jouw campagne uitspringt. Met goed taal- en beeldgebruik kun je een verhaal vertellen wat zich onderscheid van de concurrentie. Het wordt daarom heel ‘eigen‘ en dus kunnen mensen het al snel koppelen aan jouw merk. Hierbij is een consequente aanpak en de kracht van herhalen erg belangrijk. Je kunt een ijzersterk concept hebben, maar als niemand het ziet … Het is belangrijk dat de boodschap van je campagne meteen helder is. Je moet in één oogopslag weten wat er gebeurt. Wanneer dit niet meteen duidelijk is, of je aandachtig moet zoeken, heb je de plank misgeslagen. Zoveel tijd krijg je namelijk niet van de consument. Het gebruik maken van emoties werkt altijd erg goed. Wanneer je geraakt of geïnspireerd word door een bepaald beeld komt hij beter binnen. Emoties als symphatie, droevenis, wanhoop, vreugde, opwinding en verrassing zijn allemaal te gebruiken om de boodschap aan de man te brengen. Zorg er wel voor dat je je doelgroep goed genoeg kent om hier goed gebruik van te kunnen maken.

Concept de Tacklebox in BeilenDe Tacklebox wordt mogelijk gemaakt door jou! Voor dTb ontwikkelde wij een communicatieconcept waarin de klant centraal staat.

Toepassingen van een concept

Een goed concept moet zowel in beeld, als in tekst een hoge herkenbaarheid hebben. Je moet als consument meteen weten ‘met wie je te maken hebt’. Creëer daarom een stijltje die zowel in beeld, als in tekst heel eigen is voor de campagne. Kies in het design voor een bijpassend typografie en maak gebruik van onderscheidende kleuren. Ook de beelden die worden gebruikt moeten uniek zijn. Dit kun je bereiken door de manier van fotograferen of een bepaald filter. En met een scherpe slogan kun je het concept nog beter neerzetten. Wat ook erg belangrijk is, is de toepasbaarheid. Je moet je vers gebakken concept natuurlijk wel op alle mogelijke manieren kunnen communiceren. Dus niet alleen off-, maar ook online. Hou hier rekening mee met het kiezen van de kleuren, het maken van de beelden en het verzinnen van de copy.  

Enkele voorbeelden

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van zeer geslaagde concepten. Merken en producten die misschien nooit zo succesvol waren geworden als ze niet werden gedragen door een ijzersterk communicatieconcept.

Het concept van Bol.com

De wondere wereld van bol.com. Blauwe ‘bolle’ poppetjes die online je bestelling bij elkaar grabbelen. Klinkt een stuk beter dan een ordinaire webwinkel toch? Bol.com is de afkorting van Bertelsmann On-Line. Verzonnen door de mannen van KesselsKramer.

Even apeldoorn bellen Rapper - Concept

Je belt naar Centraal Beheer Achmea en krijgt het hoofdkantoor aan de lijn. Het hoofdkantoor bevind zich in Apeldoorn. Je belt dus ‘even met Apeldoorn’  wanneer een situatie compleet is geëscaleerd. Dit in combinatie met de meest hilarische campagnes zorgen voor een onvergetelijke indruk.

Bever sport concept

‘Niemand is een binnenmens’. De nieuwste reclamecampagne van Bever Sports. Een concept waarin ‘de gewone man/vrouw’ centraal staat en inspireert. 

Hulp nodig bij het ontwikkelen van een concept?

Heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een concept voor jouw Merk, laat het ons dan even weten. We helpen je graag verder met het verzinnen en de uitwerking van een schep communicatieconcept.