Bij het ontwerpen van een website is het altijd de vraag of de focus moet liggen op een ‘fantastisch design’ of een goede vindbaarheid (SEO) in de verschillende zoekmachines. Er zijn voorbeelden in overvloed waarbij een prachtig (geanimeerde) design nadelige gevolgen heeft voor de vindbaarheid. Een mooie website is leuk, maar wat heb je eraan als hij niet wordt gevonden? Hoe vind je de perfecte ballans en wat zijn de ‘do’s en don’ts’ op het gebiedt van webdesign? Lees verder en check mijn top 5.
1. Teksten in afbeeldingen
Als webdesigner speel ik graag met verschillende soorten typografie. Leuke speelse letters die de aandacht trekken en de merkbeleving overbrengen op de bezoekers van de website. In het verleden werden deze titels in Photoshop verwerkt in de afbeelding. Het voordeel hiervan is dat je als creatieveling helemaal los kunt gaan. Het (grote) nadeel is, dat de teksten zijn niet zichtbaar voor Google. Het is dus slecht voor je SEO. Met de nieuwe technieken is dit probleem opgelost. Middels CSS kunnen teksten over afbeeldingen worden geplaatst. Met Google fonts zit je ook niet vast aan de standaard lettertypes (helvetica, verdana, arial of Georgia) en heb je zelfs de mogelijkheid om deze teksten te animeren. En dat zonder dat het ten koste gaat van je vindbaarheid. Een bijkomend voordeel is dat teksten over je afbeeldingen proportioneel mee schalen. Wel zo handig wanneer je de website op je smartphone of tablet bekijkt.
Grote afbeeldingen zijn heel sfeerbepalend. Maar plaats je teksten met CSS op je afbeelding voor een betere vindbaarheid
2. Laadtijd
Mooie (grote) afbeeldingen op een website of webshop zijn heel sfeerbepalend. Ik maak er daarom graag gebruik van. Wat hierbij wel heel belangrijk is, is de manier van opslaan. Een foto mag namelijk niet té zwaar (MB’s) zijn. Grote bestanden zorgen namelijk voor een langzame website. Gebruikers zitten hier niet op te wachten en Google rekent je hier meteen op af! Optimaliseer je afbeeldingen door ze op te slaan in photoshop als .jpg. Zorg ervoor dat je afbeelding niet zwaarder is dan 300 kb (0,3 MB). Kijk hoever je kunt gaan met het opslaan om te zien hoe je de maximale kwaliteit kunt bereiken zonder dat de afbeelding té groot wordt. PNG’s gebruik ik alleen wanneer de achtergrond transparant moeten zijn. Maak bij het plaatsen van je afbeeldingen gebruik van een zogenaamde ‘smush tool’. Een smush tool gooit nog een extra compressie over je foto zodat hij sneller wordt ingeladen. Om de vindbaarheid van de afbeelding te vergroten gebruik je een alt-tekst, een titel en een omschrijving. Iets wat je niet moet vergeten.
3. Responsive
Een website moet responsive zijn, en hier hoor je als designer van tevoren rekening mee te houden. Zorg voor een vaste vlakverdelingen met gelijke kolommen. Op deze manier zal de website gemakkelijk gestyled kunnen worden voor smartphones en tablets. Ook mobiele varianten van websites worden nog zo af en toe gebruikt. Erg handig is dit niet. Je moet dan namelijk twee websites bijhouden terwijl je beter alle aandacht kunt steken in de SEO van één site.
Maak je design responsive
4. Ontbreken van een kruimelpad
Een zwaar onderschat element in een website of webshop is het kruimelpad. Een kruimelpad zorgt namelijk voor overzicht voor de bezoeker. Je weet waar je bent en waar je vandaan komt. Naast dat, is het ook een wegwijs voor zoekmachines. Dit mag natuurlijk niet ontbreken aan jouw website!
5. Té korte (SEO) teksten
Als vormgever maak je graag gebruik van afbeeldingen. Teksten probeer je tot het minimum te beperken. Mooi voor het plaatje, maar heel slecht voor de SEO van je website! Probeer per pagina minimaal één heldere titel (H1) te gebruiken, meerdere subtitels (H2) en maakt gebruik van minimaal 300 woorden. Hoe meer, hoe beter! Content is namelijk de belangrijkste schakel bij de vindbaarheid van je website. Houd hier rekening mee tijdens het maken van je webdesign.
6. Landingspagina’s
Wanneer je SEO op orde is, zullen bezoekers je website (in de meeste gevallen) niet benaderen via je homepage, maar via zogenaamde landingspagina’s (lees hier meer over landingspagina’s). Dit zijn pagina’s die helemaal zijn ingericht op een bepaald product of een dienst. De vormgeving van deze pagina’s is dus nét zo belangrijk – dan niet belangrijker – dan het design van de homepage van je website. Steek hier dus net zoveel aandacht in wanneer je hier mee aan de slag gaat!
Een landingspagina is nét zo belangrijk als de homepage Vond jij dit een interessant artikel en wil jij graag meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag een (vrijblijvend) gesprek met je aan en wie weet kunnen wij je helpen met een nieuw webdesign voor jou merk.