De meeste bedrijven gebruiken rationele argumenten om aan de buitenwereld te vertellen wat ze doen. ‘Wij verkopen t-shirts van merk X’, of ‘wij maken alles met behulp van de nieuwste technieken.’ Als je het mij vraagt is dit toch niet de manier om de aandacht vast te houden. Laat staan dat mensen het onthouden. Vaak werkt een goed verhaal beter. Dit wordt in de reclamewereld ook wel Storytelling genoemd en is een vorm van contentmarketing waarin je verhaal dient als communicatiemiddel.

 

Wat is Storytelling?

Een goed verhaal is belangrijk. Of je nu in een kroeg over de bar hangt en luistert naar de barman, of dat je partner vertelt over alles wat hij of zij die bewuste dag heeft meegemaakt. De kwaliteit van het verhaal bepaalt of je je aandacht erbij kunt houden of compleet afdwaalt. Een goed verhaal kan je zelfs emotioneren, boeien of inspireren. In het beste geval vertellen mensen je verhaal door aan de mensen om hun heen.

Corporate storytelling is het verhaal achter je Merk. Wie ben je precies, hoe is het ontstaan en waarom doe je wat je doet. Hoe beter je verhaal, hoe gemakkelijker het voor mensen is om je niet meer te vergeten en zich te interesseren in je bedrijf of product.

 

Storytelling

We luisteren graag naar een goed verhaal.

 

Mensen raken met emotie

Met storytelling probeer je mensen te overtuigen. Dit geldt voor de verkoop van producten maar ook voor het verlenen van diensten. Een goed verhaal voelt aan of je het zelf hebt ervaren, gezien of hebt beleeft. Of je mensen nu laat lachen of huilen, je bereikt je doelgroep beter op emotioneel vlak. Het creëert een band en schept verbinding.

 

Hoe vertel je een goed verhaal?

Een goed verhaal vertellen is natuurlijk niet makkelijk. Dat weet je vast wel van alle verjaardagen die je door de jaren hebt bezocht. Het zijn altijd dezelfde mensen die je op het puntje van je stoel weten te krijgen. Soms zelfs met verhalen die je ieder jaar hoort. Misschien heb jij dat, dan moet het voor jou goed te doen zijn. Voor alle anderen heb ik hier een aantal tips:

Er was eens …

Een goed verhaal wordt door verteld en dus is het lang geleden begonnen. Het begint vaak met een probleem of een bepaald een persoon. Gedurende het verhaal lost jou product het probleem op en/of leer je het persoon kennen.

Bouw je verhaal op

Een goed verhaal bouwt langzaam op. Geef je publiek steeds een klein beetje zonder meteen het einde te verklappen. Hier zit je ook niet op te wachten bij een (goede) film.

Beleving:

Aan een goed verhaal kun je je spiegelen. Je moet je kunnen verplaatsen in de situatie, het probleem of de hoofdpersoon in het verhaal.

Waarom?

Vertel in je verhaal waarom je doet wat je doet. Wat en hoe je doet is vaak helemaal niet zo interessant als dat je zelf denkt. Het probleem dat je er mee oplost is veel interessanter en iets waar je doelgroep zich beter in kan vinden.

Wees consequent

Pas je verhaal consequent toe. Zorg dat het goed naar voren komt en dat mensen het begrijpen. Denk aan Coolblue. Hun verhaal is dat ze alles doen voor een glimlach. Bij bezoeken van hun webshop, het zien van hun filmpjes en het ontvangen van de daadwerkelijke bestelling merk je al snel dat ze ook echt hun best doen om jou een glimlach te bezorgen.

 

Enkele voorbeelden

Vrijwel alle grote bedrijven hebben een mooi verhaal voor hun merk. Een verhaal dat naadloos wordt verwerkt in alle communicatie en waar je meteen aan denkt wanneer je het betreffende logo voorbij ziet komen. Denk aan Bol.com, Coolblue, Nike of Centraal Beheer Achmea. Stuk voor stuk hebben ze een ijzersterk concept waarin het verhaal lijdend is. Het verhaal vertelt waar ze voor staan, de historie of welke maatschappelijke problemen ze oplossen met hun producten.

 

Nike advertentie

Bij de communicatie van Nike gaat het niet om het product, maar om de sport en hoe ze je daar bij willen helpen.

 

Het levensverhaal van (de inmiddels overleden) Steve Jobs. Een verhaal vol worstelingen die hebben gezorgd voor het vormen van Apple.

 

Dit concept heb ik al eens eerder besproken. Het verhaal is simpel maar doeltreffend. ‘Mannen en vrouwen fantaseren over elkaar. Met Old Spice kun je ruiken als de man waar jou vrouw over fantaseert. 

 

Coolblue

Het verhaal van Coolblue. Wij doen alles voor een glimlach.

 

Originals Boilies

Vroeger was alles beter. Originals gaat terug naar de tijd waar het allemaal begon. De tijd dat alle producten nog (met passie) op ambachtelijke wijze werden gemaakt.

 

Hulp nodig?

Bij Storytelling draait alles om het verhaal. Hier hang je je hele communicatie aan op. Het verteld iedereen wie je bent en waarom je doet wat je doet. Hoe beter je verhaal, hoe beter het zal vallen bij je doelgroep. Ook wij kunnen je helpen bij het maken van een mooi verhaal voor jou bedrijf. Maak vrijblijvend een afspraak om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.