Sinds 2015 wordt er meer ‘gegoogled’ op smartphones dan op een desktops. Inmiddels kruipt dat percentage van mobiele gebruikers richting de 56 procent en volgens alle verwachtingen zal dit alleen maar meer worden. Het is niet voor niets dat Google de gebruiksvriendelijkheid op een mobiel zo zwaar laat meetellen in je ranking. Google wil haar gebruikers namelijk de best mogelijke content voorschotelen. Een responsive website is een goed begin, maar is dit goed genoeg?

Heb jij jouw website wel eens kritisch bekeken op een smartphone? Kon je meteen vinden wat je zocht en werkte alles zoals je dat verwachtte? In deze blog geef ik je 5 gouden tips om de gebruiksvriendelijkheid (en dus je ranking) aanzienlijk te verbeteren.

 

1. Laadtijd

Google geeft de voorkeur aan websites die goed werken op mobiele apparaten. Om die reden stellen ze bepaalde eisen en één daarvan is de laadtijd van je website. Een trage website is ‘killing’ voor zowel je ranking als voor de gebruikerservaring. Toch zie je bij zelfs bij een aantal grote websites ( marktplaats.nl, telegraaf.nl, nu.nl ) dat de laadtijd al snel rond de 10 seconden (!) zit. Een dikke onvoldoende wanneer je je bedenkt dat de aanbeveling van Google slechts 1 seconde is. Om dit te testen heeft Google een tool ontwikkeld, genaamd ‘test your mobile speed‘. Probeer het maar eens met jou website.

 

Laadtijd van je mobiele website

Hoe zit het met de laadtijd van jou website?

 

Heeft jou website ook een slechte score, dan is er gelukkig veel aan te doen om dit te verbeteren. Denk aan het gebruik van een een snellere server, verschillende cashing tools, het comprimeren van je afbeeldingen, browser cashing en het minimaliseren van je CSS, Javascript en HTML.

 

2. Size matters

De grootte doet er toe, helemaal op je smartphone. Ik heb het natuurlijk over fonts, afbeeldingen en de knoppen. Zo kun je in het design van je smartphone het best gebruik maken van een lettertype van 14px. Vrij lomp als je het mij vraagt, maar de praktijk heeft uitgewezen dat deze grootte het gemakkelijkst wordt gelezen (functionaliteit boven alles) zonder dat mensen hoeven in te zoomen.

Vooral bij knoppen zie je vaak dat dit principe niet wordt toegepast. Grotere knoppen zijn beter. Met grote knoppen heb je namelijk minder kans dat de button niet goed kan worden ingedrukt. Mobiele marktleiders als Apple raden je zelfs aan om knoppen van 44px x 44px te gebruiken om je conversie te verhogen en het gebruikersgemak te vergroten.

 

3. Verversen en Pop-ups

Zelfs de kleinste pop-ups kunnen zorgen voor een hoop frustratie bij mobiele gebruikers van je website. Mobiele browsers zijn niet ingericht op het gebruik van pop-ups en openen de content van je pop-up in een nieuw tabblad, of erger nog, in een lightwindow. Vooral het laatste is in sommige gevallen maar lastig weg te ’tappen’ wat zorgt voor een boze bezoeker. Zet dus alle meldingen en pop-ups uit voor iedereen die je website bezoekt op een smartphone of tablet.

 

4. Navigatie

Je bent lekker online ‘aan het shoppen’, maar hebt geen idee meer waar je bent. Of erger nog, hoe je terug moet naar die gave speaker die je zojuist had uitgekozen. Een heldere navigatie is heel belangrijk bij een goed functionerende mobiele webshop. Een uitdagend vraagstuk maar zorg ervoor dat gebruikers het overzicht houden en snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Een duidelijk aanwezige zoekfunctie, een heldere categorie verdeling en een kruimelpad helpen je hierbij.

 

Navigatie webshop

Waar ben je, waar kwam je vandaan en waar wil je naartoe?

 

5. Maak je mobiele website simpel en overzichtelijk

Op een smartphone heb je maar een beperkte ruimte. Dit betekent dus niet dat je zo veel mogelijk content op deze kleine ruimte hoeft te proppen. Dit maakt je website namelijk erg rommelig. Hou het simpel en toon de zaken die belangrijk zijn. Het grote gemak van een responsive website is dat je bepaalde elementen in je website aan of uit kunt zetten voor mobiele bezoekers. Gebruik veel ruimte tussen alle elementen om de leesbaarheid te vergroten. Een simpel ontwerp vergroot het gebruikersgemak.

Wil jij weten hoe het met de ‘mobielvriendelijkheid’ is van jou website, doe dan eens de – door google ontwikkelde – test (klik hier voor de test) of laat één van onze Merkmonteurs kijken naar je website. Dat doen we met plezier!