Mannen en vrouwen vergelijken is gevaarlijk vandaag de dag. Je wordt al snel bestempeld als ‘seksistisch’. Goed, dat risico moet ik dan maar lopen. Boze feministen schud ik al rennend wel van mij af. Ik wil het namelijk hebben over de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om online koopgedrag. Zomaar even wat feitjes op een rijtje. Hier kun je als ontwerper / marketeer namelijk heel veel aan hebben wanneer je aan de slag gaat met een ontwerpklus.


Koopgedrag mannen en vrouwen online

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar als het gaat om online koopgedrag

Koopgedrag

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er een duidelijk verschil zichtbaar is tussen mannen en vrouwen wanneer je het hebt over het koopgedrag. Zo blijkt dat 60% van de mannen heel doelgericht winkelt. De meeste mannen weten heel precies waar ze naar op zoek zijn. Hierdoor moet hij dit gemakkelijk kunnen vinden om – na de aankoop – de (web)winkel weer zo snel mogelijk te kunnen verlaten. Zolang het product aan hun eisen voldoet, is het prima. Je zou kunnen stellen dat mannen dus minder kritisch zijn. Bijna gelijk aan het (koop)gedrag in een fysieke winkel toch?
Vrouwen daarentegen, nemen bij het online shoppen graag de tijd tot ze overgaan tot het kopen van een product. Een eventuele aankoop moet perfect aansluiten bij al hun wensen. Producten worden daarom nauwkeurig met elkaar vergeleken en alle mogelijke combinaties worden uitgedokterd. Hierna begint een zoektocht naar de scherpste prijs. Ook dit verschilt niet veel van het gedrag in een stenen winkel als je het mij vraagt.
Wat kun je met deze wetenschap? Mannen zijn doelgericht en willen snel en gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Rust, overzicht een heldere navigatie zijn dus cruciaal in het ontwerp van je webshop. Weinig afleiding, duidelijk knoppen en een goede (opvallende) zoekfunctie zijn een vereiste. Vrouwen daarentegen nemen weloverwogen keuzes bij hun zoektocht naar een product dat aansluit bij hun verwachtingen. Zorg voor een ontwerp dat je (vrouwelijke) bezoeker inspireert! Ook doen product vergelijkend het bij deze doelgroep vaak erg goed. Je moet wel wat te kiezen hebben!

Wie koopt er vaker online?

Het zal je misschien verbazen, maar mannen geven online meer geld uit dan vrouwen. Tenminste, dit blijkt uit een onderzoek van het CBS in 2015. Het zijn met name de mannen tussen de 25 en 45 jaar die hier voor verantwoordelijk zijn. Maar liefst 92% van deze leeftijdsgroep gaf aan het afgelopen jaar een online aankoop te hebben gedaan. De reden dat de deze groep als beste uit de bus kwam, is omdat zij vaker impuls aankopen doen. In veel gevallen gaat het ook om de wat duurdere producten als een hagelnieuwe nieuwe laptop, een andere hengel, de nieuwste Full-HD tv of een Weber voor de buurt BBQ aankomend weekend. Dat tikt wel aan natuurlijk. Wel goed om in je achterhoofd te houden natuurlijk. Een doelgroep die het niet erg vind om (veel) geld uit te geven.

Mannen geven meer geld uit op een webshopHet zal je verbazen, maar mannen geven meer geld uit online

Veiligheid

Ook hierin blijken mannen wat roekelozer te zijn. Heeft een kerel ‘een beetje het gevoel’ heeft dat een webshop te vertrouwen is, wordt de bestelling al snel geplaatst. Vrouwen zijn hierin toch een heel stuk voorzichtiger. Online shoppen wordt – zelfs vandaag de dag nog – door veel vrouwen als risicovol gezien. Vooral vrouwen op iets latere leeftijd. Ook lijken vrouwen meer waarde te hechten aan hun privacy. Ze ervaren meer angst als het gaat om de veiligheid van de online transacties. Onderzoek wijst uit dat vrouwen om deze reden een webshop scannen naar logo’s en iconen die een vorm van veiligheid aanduiden. Weer een gratis ’tippie’ wanneer je aan de slag gaat voor een webshop voor een vrouwelijke doelgroep ;).

Vrouwen worden (online) graag geïnspireerd

Net als in een ‘gewone winkel’ worden vrouwen ook online graag geïnspireerd. Het gebruik van de juiste kleuren en een opgeruimd design helpt je hierbij. Heb je bijvoorbeeld een webshop waar je kleding verkoopt, doe je er goed aan om de laatste trends meteen goed naar voren te laten komen. Het gebruik van goede (beeldende) fotografie is hierin erg belangrijk. Vrouwen spiegelen zich graag aan het model dat wordt gebruikt. Hou hier dus rekening mee wanneer je invloed wilt hebben op het koopgedrag.
Natuurlijk werken ook suggesties van de webwinkel vaak erg goed. Je kent het wel: ‘Andere kochten ook’. Het is hierbij wel erg belangrijk dat dit proces niet is geautomatiseerd waardoor je de meest onmogelijke combinaties krijgt voorgeschoteld. Nee, dit moet echt door iemand met kennis van zaken (een stylist) worden samengesteld. Wehkamp.nl is hierin heel erg groot geworden en passen dit nog altijd erg goed toe. Een goede inspiratiebron…

Wehkamp.nl inspireert

Bij Wehkamp.nl weten ze hoe ze vrouwen moeten inspireren

Mannen worden (online) graag overtuigd

‘Dit moet je echt eens proberen joh! Vet goed spul’ of ‘Ik heb hem zelf ook! Al enkele jaren en hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten’. Mannen worden graag overtuigd door andere mannen. Dit geeft ze het gevoel dat ze een verstandige beslissing nemen. Om deze reden werkt het gebruik van reviews altijd erg goed op een webshop. Zie het als een vorm van mond-tot-mondreclame. Ervaringen van andere tellen zwaar bij het kiezen van het juiste product. Tuurlijk vertelt de winkel dat het product top is, maar een man hoort het liever van iemand die het product daadwerkelijk thuis heeft liggen. Producten met de meeste (positieve) reviews zullen om die reden alleen maar meer verkocht worden namate je meer reviews hebt verzameld. Investeer dus in het verzamelijk van zo veel mogelijk reviews op je webshop. Dat kan bijvoorbeeld via organisaties als Trustpilot, The Feedback Company of Trusted Shops.

Ideal

Het vrouwelijke geslacht hecht meer waarde aan veiligheid 

Kennis is macht

Mannen en vrouwen zijn heel verschillend als het gaan om het online koopgedrag. Mannen zijn heel doelgericht en houden van overzicht en efficiëntie in een webshop. Vrouwen daarentegen worden graag geïnspireerd voor ze een keuze maken. Maak hier gebruik van wanneer je aan de slag gaat met het ontwerp van een webshop. En mocht het zo zijn dat jij er niet uitkomt, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de MerkGarage in Kampen. Wij helpen je graag verder bij het ontwerpen van een goede webshop.