Ik ben al meer dan 15 jaar werkzaam als vormgever en in die tijd heb ik al meer dan 100 verschillende webdesigns gemaakt. Best veel vind je niet? Zowel onder de vlag van verschillende reclamebureaus als in de 10 jaar dat ik nu werkzaam ben als zelfstandig ondernemer. En ieder jaar komen er minimaal 10 nieuwe designs bij. In dit artikel vertel ik je waar ik op let bij het maken van een nieuw webdesign. 

Voor wie ga je aan de slag

Als het goed is, heb je een webdesign niet in je kast staan. Als een klant dat zou willen, zou hij net zo goed gebruik kunnen maken van een standaard template. Deze zien er vaak heel goed uit en zijn ook nog eens goed betaalbaar. Nee, een klant is gecharmeerd van jou werk en wil het DNA van zijn bedrijf terug zien in een door jou gemaakt ontwerp. Een (als het kan mooi) ontwerp dat in teken staat van het doel. Of het nu gaat om de verkoop van producten of het informeren van je bezoekers. Voordat je begint met ontwerpen is het zaak je te verdiepen in je klant. Wie zijn ze precies? Wat is hun missie en hun visie? Wie zijn hun concurrenten en hoe doen zij het? Bestudeer ook alle communicatiemiddelen en probeer te peilen wat je klant mooi/goed vind. Begin vervolgens met een leeg canvas en werk vanuit daar naar een ontwerp dat past hij de organisatie waarvoor je werkt.  

Wat mag niet ontbreken aan je webdesign?

Oké, je kunt niet wachten om aan de slag te gaan. Je handen jeuken, maar toch is het goed om het één en ander op papier te zetten. Welke elementen wil jij (en je klant) namelijk terug zien in het ontwerp? Ik heb het niet alleen over de structuur van de website maar ook over een eventueel inschrijfformulier van de nieuwsbrief, een call-to-action naar het product, een ‘bel mij terug knop’ of een Facebook likebox. Schrijf (of teken) alles uit wat je zeker niet mag vergeten. Geef hierin ook de prioriteiten aan. Vanzelfsprekend komen de belangrijke elementen hoger in de site.

Aantekeningen maken voor je webdesign

Maak aantekeningen van onderdelen die je niet mag vergeten

Begin met schetsen

Voor ik klaar ben met het definitieve design, heb ik eigenlijk altijd meerdere ontwerpen gemaakt. Van ontwerpen die het nét niet waren tot complete ‘brainfarts’. Al spelenderwijs begin ik met schetsen en kom er zo achter welke kant het op moet gaan. Ik geef toe dat dit in de meeste gevallen veel tijd kan kosten, maar dit betaald zich terug in het uiteindelijke design. Werk jij gestructureerd van boven naar beneden en zorg je dat alles meteen tot in detail is uitgewerkt, dan zul je je snel vastbijten in de lijn die je op dat moment te pakken hebt. Omdat er zoveel tijd in zit zul je niet snel overnieuw beginnen wanneer het niet helemaal naar je zin is. Een belemmering is voor het creatieve proces. Niet doen dus!  

Neem de tijd

Voor je begint met een klus maak je een ureninschatting. Een inschatting die in mijn geval meer een soort gemiddelde is. Het vervelende hieraan is namelijk dat ik van te voren niet weet hoeveel tijd het mij daadwerkelijk gaat kosten. In sommige gevallen heb ik een webdesign al met een aantal dagen klaar. Vrij snel wanneer je je bedenkt dat mijn vorige klus bijna twee volle weken heeft gekost. Dit heeft niet zoveel te maken met mijn ervaring maar meer met mijn kritische blik. Ik moet het ontwerp met droge ogen presenteren aan mijn opdrachtgever. Dus ook al kost het meer tijd dan begroot om een écht goed ontwerp te maken, dan doe je dat. Het is per slot van rekening mijn visitekaartje. Bovendien is zo de kans groter dat je klant zo aangenaam wordt verrast dat hij vaker terug zal komen. Een goede investering als je het mij vraagt.  

Durf overnieuw te beginnen

Twijfel je over het door jou gemaakte ontwerp, durf dan helemaal overnieuw te beginnen! Natuurlijk kun je je ontwerp ‘opleuken’ door hem verder uit te werken, maar in de meeste gevallen is het beter om hier niet al te veel tijd meer in te steken. Dit hoort allemaal bij het proces…

Niet tevreden? Begin overnieuw!

Is het doel duidelijk

Een website dient een doel. Neem een webshop. Hiermee probeer je producten te verkopen. Maar is dit meteen duidelijk voor een bezoeker? En zo ja, kan zo’n bezoeker snel en gemakkelijk vinden wat hij zoekt. Een goed design is functioneel. Dit betekent dat het webdesign de gebruiker helpt te vinden wat hij zoekt. Dit doe je door overzicht te creëren. Alles moet ‘logisch’ zijn. Moet je bijvoorbeeld op zoek naar de zoekbalk, dan is de kans heel groot dat deze bezoeker meteen afhaakt en nooit iets in jou webwinkel zal kopen.  

Werk de details goed uit

Ben je klaar met het design van de website of webshop, werk dan iedere pagina tot in detail uit. Zorg er dus voor dat je in je templates consequent werkt, je een gelijke kolomverdeling gebruikt (handig voor responsive), alle afbeeldingen mooi scherp zijn en alles tot op de pixel klopt. Variërend van de fonts die je gebruikt tot anti aliassen. Details maken het verschil. Alle kleine details bij elkaar zorgen voor een mooi ‘totaalplaatje‘. En dit is wat je klant en de consument te zien krijgt.  

Laat het aan andere mensen zien

Voor je het webdesign gaat presenteren aan je klant doe je er goed aan om er meerdere mensen in je omgeving naar te laten kijken. Dit hoeven niet per se collega’s te zijn natuurlijk. Iedereen bezoekt dagelijks verschillende websites en weet inmiddels wel wat ze wel of niet prettig vinden aan een website. Laat ze dus kritisch zijn. Hou in je achterhoofd dat niet iedereen het mooi hoeft te vinden. Dit is namelijk een kwestie van smaak.

Laat iemand kritisch naar je werk kijken.   Heb jij na aanleiding van dit artikel vragen, plaats dan je reactie hieronder. Wil jij graag eens afspreken met De MerkGarage om de mogelijkheden te bespreken voor een webdesign voor jou Merk, maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze Merkmonteurs.