De sterren in Google zijn sinds februari dit jaar niet meer zichtbaar in de organische resultaten van Google. Tenminste, de sterretjes die verschenen bij de homepage van je website. In plaats daarvan staan ze nu alleen nog maar bij je bedrijfsinformatie rechts boven in de resultaten van Google.

Heb je de mogelijkheid om reviews achter te laten in je webshop of gebruik je een blog, dan komen de sterren wel naar voren in de organische resultaten. Dit gebeurt in veel gevallen al vanaf slechts één beoordeling. Hetzelfde geldt wanneer je een Shopping campagne hebt lopen en je producfeed hierop is ingericht.  

Waarom?

Waarom heeft Google dit gedaan? Ik vermoed dat de relevantie er een beetje vanaf aan het gaan was. Wanneer je genoeg recensies had verzameld, en je website was technisch in orde (riche snippets), dan werden de sterren op iedere pagina getoond. Dit heeft ervoor gezorgd dat het gros van de zoekresultaten werd overspoeld met sterren. Dit maakte de resultaten van Google een stuk minder overzichtelijk. Bovendien verwezen de sterren ook niet naar de beoordelingen zelf waardoor de meerwaarde helemaal weg is. Ja, je valt als bedrijf nog wel op maar de consument heeft er niet veel aan. Ik denk dat het een hele slimme set is geweest van Google. De recensies die je nu ziet gaan écht over de pagina die wordt getoond.

StarsEen overkill aan sterren in de organische resultaten van Google

Het belang van sterren in Google

Oké, maar waarom is het hebben van sterren in de resultaten zo belangrijk? Omdat Google ‘de regeltjes’ blijft veranderen moet je soms echt knokken voor het krijgen (en behouden) van deze beoordelingen. Het kost je dus geld en moeite. Toch zijn er plenty bedrijven die dit er graag voor over hebben. Dit komt omdat het hebben van ‘gele sterretjes’ in Google enorm opvalt tussen de andere zoekresultaten. Bovendien wekt het hebben van (positieve) beoordelingen vertrouwen bij de consument. Hierdoor zullen ze eerder klikken op een linkje met de zogenaamde beoordelingen.  

Google Shopping

In je Google shopping komen je sterren nog wel netjes naar voren. Wel gebeurt dit pas wanneer je je feed hierop is ingesteld en de reviews meestuurt in de feed. Ook moet je in Google Merchant Center even aangeven dat klantenbeoordelingen meegenomen moeten worden in de resultaten voor het feest kan beginnen.

Sterren in Google shopping

We worden graag overtuigd door reviews van ‘echte gebruikers’. Bovendien valt het lekker op!

Je Google bedrijfspagina

Zoals gezegd worden de sterren niet meer getoond op de homepage van je website. Wel verschijnen ze rechts in beeld wanneer de naam van je bedrijf opduikt in de zoekresultaten van Google. Om dit voor elkaar te krijgen moet je minimaal 3 beoordelingen hebben. Dit is voor iedereen haalbaar. Wel kleven hier een aantal nadelen aan. Om te beginnen geeft het hebben van slechts een aantal recensies geen  goed gemiddelde. Één slechte score van een boze klant trekt je gemiddelde meteen naar beneden. Ook is het behalen van de zogenaamde sterretjes niet alleen voor jou, maar ook voor je concurrenten een peulenschil. Je zult dus harden moeten werken door het verzamelen van nog meer beoordelingen en het behalen van een nog hogere score.

Zunnebeld sterren in Google

Verzamel zo veel mogelijk reviews om het verschil te maken

Aan de slag!

Wil ook jij sterren in de resultaten van Google, ga dan zo snel mogelijk met het verzamelen van zo veel mogelijk beoordelingen. En kom je er niet uit, dan kun je altijd contact opnemen met één van onze Merkmonteurs. Heel veel succes!   Geanimeerde afbeeldingen zijn afkomstig van: giphy.com