Enkele jaren geleden was het zaak om je website of webshop responsive te maken. Templates die zich automatisch aanpassen aan de resolutie waarop de betreffende site wordt getoond. Je was hiermee helemaal klaar voor de toekomst. Maar is dit daadwerkelijk zo? Kom je weg met alleen een responsive template? Meer dan 55% van alle online aankopen gebeuren vandaag de dag met een smartphone. Is hierdoor de mobiele variant van je webshop niet veel belangrijker geworden dan de ‘gewone’ desktop webwinkel? Hoe ziet jou website eruit op een smartphone? En werkt hij zoals je dat graag zou zien? In dit artikel vertel ik je waar je webshop aan moet voldoen om er meer uit te halen.

 

Waarom is de Smartphone zo belangrijk geworden?

De smartphone is een heel persoonlijk apparaat. Al je contacten staan er in, gesprekken met vrienden (whatsApp), je social media kanalen, foto’s en video’s van je mooiste momenten en zelfs alle bankzaken regel je met je telefoon. Waarom zou het handige apparaat niet gebruiken voor je online aankopen? Je hebt hem immers altijd bij de hand. Wat in het verleden nog vrij omslachtig werkte, gaat tegenwoordig van een leien dakje. Wanneer je als webshopmaker je webwinkel goed hebt ingericht heb je binnen een aantal keer ’tappen’ de bestelling afgerekend in je oude vertrouwde internetbankieren-app. Een online aankoop is hierdoor binnen no-time gerealiseerd zonder dat je op zoek moet naar je betaalpas.

 

Voor Hengelsport Zunnebeld ontwikkelde De MerkGarage een nieuwe template speciaal voor mobiele apparaten

 

Mobile first?

Een term die je vaak tegenkomt. Logisch. Het grootste gedeelte van alle bestellingen worden gedaan met een mobiel apparaat. Hierdoor is hij veel relevanter geworden dan de ‘gewone’ desktop versie van je website. Maar houdt dit automatisch in dat je moet beginnen met de mobiele versie? Persoonlijk denk ik van niet. Wel heeft je design voor je smartphone veel meer aandacht nodig dan voorheen. Dit is immers de gestripte versie van je desktop site. Alles wat niet per se nodig is moet eruit. Je hebt op een smartphone minder ruimte en je wilt er zeker van zijn dat alle ruimte zo optimaal mogelijk wordt benut. Ook wil je niet dat de gebruiker wordt afgeleid van waar hij daadwerkelijk voor kwam, namelijk het kopen van jou product.

Om helemaal los te kunnen gaan op een goed webdesign is het daarom mijns inziens beter om te beginnen met het design van je desktop versie. Wanneer dit helemaal in kannen en kruiken is kun je kritisch kijken naar wat echt noodzakelijk is om te tonen op smartphones en tablets.

 

Meerdere templates

Maar kun je dit bereiken door alleen gebruik te maken van een responsive website. Ja, dat kan heel goed zelfs. Met een responsive template kun je elementen op je pagina verbergen of juist tonen op door jou aangegeven apparaten. Hierdoor kun je je site helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Maar wanneer je de maximale gebruikerservaring wilt bieden voor je klanten dan zou ik kiezen voor het gebruik van verschillende templates. Templates die die worden ingeladen aan de hand van het device dat wordt gebruikt. Hiermee kun je je site per apparaat zo inrichten dat hij optimaal presteert. Je kunt je website ‘heel persoonlijk’ maken. Denk aan een compleet ander (soort) menu, grote knoppen, een ander product overzicht, veel en grote afbeeldingen, een compacte winkelwagen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Let wel dat het gebruik van meerdere templates je ook veel meer werk en dus geld gaat kosten. Wanneer je aanpassingen doorvoert moet dit op alle verschillende templates. Ook is in deze een betere (snellere) server geen overbodige luxe. Hoe belangrijk vind jij de gebruikers ervaring die je je klanten wilt bieden.

 

Verschil tussen mobiel en desktop publiek

Voor meerdere klanten uit verschillende branches verzorgen wij de marketing van hun website en/of webshop. Wanneer ik kritisch naar de verkoop cijfers kijk (Google Analytics) krijg ik steeds vaker de indruk dat publiek dat heel bewust gaat winkelen nog steeds liever de laptop of PC pakt. Dit merk ik met name aan de cijfers tijdens kortingsacties. Wanneer er veel wordt verkocht gedurende de actie is bijna 55% van de bestellingen gedaan met een ‘gewone’ computer. Slechts 35% met een smartphone en de overige 10% komt van tablets. Dit terwijl de rest van het jaar 55% van alle aankopen gebeurt via die zelfde smartphone.

Misschien zijn deze cijfers wel heel logisch. Op je computer heb je nog steeds een veel beter overzicht op een webwinkel. Dit vergemakkelijkt het winkelen. Helemaal tijdens een kortingsactie waarbij je als consument er écht even voor wilt gaan zitten. Ik denk dat de smartphone een heel krachtig middel is voor met name de impuls aankopen. Publiek dat even lekker aan het browsen is en beland op jouw webshop. Daarom is het mijns inziens heel belangrijk om je mobiele webshop zo optimaal mogelijk in te zetten. Deze klant moet namelijk nog overtuigd worden.

 

Wanneer je doelgroep je voornamelijk vind met een smartphone, moet je hier goed op inspelen

 

Test je eigen website zelf eens op je mobiele telefoon

Heb jij het zelf wel eens gedaan? Echt kritisch gekeken naar je website of webwinkel op een mobiele telefoon? Gewoon even browsen? Of heel bewust op zoek naar iets? Een product aanschaffen of een afspraak maken? Probeer het eens en kijk waar verbeterpunten te vinden zijn. Natuurlijk kun je ook altijd even contact opnemen met de MerkGarage in Kampen. Wij kijken graag even met een scherp oog naar jou website of webshop of deze nog helemaal up-to-date is en werkt zoals hij moet werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *